Korpsbeheerder ongelukkig met politiecontroles parkeerplaatsen A-58
Korpsbeheerder R.L. Vreeman heeft vandaag het evaluatierapport van de politie MW-Brabant ontvangen over de actie die onlangs werd gehouden op de parkeerplaatsen Leikant en Lage Aard langs de rijksweg A-58. Uit het rapport komt onder meer naar voren dat de wijze waarop de controle aan de Lage Aard werd uitgevoerd niet juist is geweest omdat hier niet of nauwelijks sprake is van overlast. De korpsbeheerder is ongelukkig met de wijze waarop deze controle is opgezet.
Uit de evaluatie blijkt dat er voor de politie wel voldoende aanleiding was om op en rondom de parkeerplaats Leikant een gerichte controle te houden. Ook bij deze actie is echter in de evaluatie een aantal kanttekeningen geplaatst. De parkeerplaats is bekend omdat deze frequent gebruikt wordt voor homosexuele uitspattingen. De politie van het district Tilburg hield op 29 mei in samenwerking met het Korps Landelijke Politie Diensten een controle op de parkeerplaats Leikant. De actie volgde na veel overlastklachten. Het gaat dan onder meer om klachten van bezoekers van de parkeerplaats en bossen die ongewild getuige zijn van onzedelijke handelingen.
Ook worden er regelmatig vernielingen aan de hekwerken gepleegd. De actie werd vooraf overlegd met de Officier van Justitie en de burgemeester van Goirle die met de controle instemden. De politiecontrole maakt deel uit van een integrale aanpak waartoe in november 2007 in samenspraak tussen de gemeente Goirle, Rijkswaterstaat en de Politie werd besloten
Het doel van de actie was enerzijds om meer inzicht te krijgen in wat er zich ter plaatse afspeelt in relatie tot de klachten en anderzijds om het aantal overlastmeldingen van schennis terug te dringen en de bezoekers over de klachten en de onwenselijkheid van deze situatie te informeren. Bij de briefing werd gebruik gemaakt van de suggesties uit het boekje ‘Blauw op de roze ontmoetingsplaats’ . Ook werd tijdens dit werkoverleg nadrukkelijk gesteld dat het niet de bedoeling was om bezoekers te suggereren dat het ‘thuisfront’ op de hoogte zou worden gesteld.
De politie voerde de actie in burger uit met 14 agenten. Bij de actie op en rondom de parkeerplaats Leikant werden twee arrestaties verricht. Een 51-jarige Tilburger werd aangehouden omdat hij zich niet kon legitimeren. Een 46-jarige Tilburger werd gearresteerd omdat hij met een crossmotor inreed op twee burgeragenten, waarvan hij veronderstelde dat het om homofiele bezoekers van de parkeerplaats ging.
Uit de evaluatie blijkt dat doel en opzet van de politiecontrole op Leikant en de daarachter gelegen bossen goed aansloot bij de eerder gemaakte afspraken. Ook is ter plaatse terecht gevraagd aan de bezoekers zich te legitimeren. Dit is conform het optreden van politie op overlastplaatsen.
Voortzetting Lage Aard
De actie werd vervolgens voortgezet op de parkeerplaats Lage Aard (Molenschot) langs rijksweg A-58. Er werd hier door de agenten voor gekozen omdat het bezoekersaantal op Leikant afnam en omdat de Lage Aard ook bekend staat als homo ontmoetingsplaats. Hier werd nog een 38-jarige man inwoner van Oud-Vossemeer aangehouden ter zake schennispleging
De controle op de Lage Aard was niet in het draaiboek opgenomen. Dit gedeelte van de actie was dan ook vooraf niet doorgesproken met de burgemeester van Gilze en Rijen waar het gebied onder valt. Er zijn nauwelijks overlastklachten die betrekking hebben op deze parking. De conclusie is dat daarom voor dit optreden op deze wijze de basis ontbrak. Het vragen van bezoekers naar hun legitimatiebewijs had hier dan ook achterwege moeten blijven.
Uit het onderzoek is niet gebleken dat er sprake is geweest van intimidatie en of dreiging van de zijde van de politie. Desalniettemin erkent de politie dat bezoekers dit wel als zodanig kunnen hebben ervaren. Een van de onderzoekers heeft uitgebreid met een bezoeker, over met name dit aspect, gesproken. Er zijn bij dit gedeelte van de actie zes agenten, waarvan drie vrouwen, betrokken geweest.
Aanbevelingen
Het rapport bevat een aantal aanbevelingen. Zo wordt gesteld dat er alleen opgetreden moet worden op plaatsen waar daadwerkelijk sprake is van overlast. Ook moet de politie een dergelijke actie in de toekomt beter voorbereiden, waarbij alle partners tijdig worden geïnformeerd. Verder moet er altijd een leidinggevende tijdens dergelijke controles aanwezig zijn die direct nagaat of er sprake is geweest van de juiste bejegening en of er bijvoorbeeld terecht is gevraagd naar een legitimatiebewijs. Als dat laatste niet het geval is moeten de gegevens van betrokkenen uit de politiecomputer verwijderd worden.
Korpschef Frans Heeres sluit zich volledig aan bij deze aanbevelingen. Heeres: “Voor mij is het rapport heel helder. We hebben terecht opgetreden op de parkeerplaats Leikant. De overlastsituatie en de afgesproken integrale aanpak geven daar ook aanleiding toe. De actie die daarop volgde aan de Lage Aard was niet gerechtvaardigd. Het vragen naar legitimatiebewijzen had daar dan ook achterwege moeten blijven. We gaan de aanbevelingen volledig implementeren in onze werkwijze”.
Korpsbeheerder Vreeman komt, ondanks de nuanceringen die de politie bij de evaluatie heeft ingebracht, tot de conclusie dat een dergelijk ingrijpende controle niet meer op deze wijze mag plaats vinden. Ook vindt hij dat deze acties vooraf goed afgestemd moeten worden met het bevoegde gezag. Vreeman: “Wat mij betreft was de manier waarop deze actie heeft plaats gevonden eens maar nooit meer, ik ben blij dat de korpschef heeft aangegeven dat hier lering uit is getrokken en dat in de toekomst dit soort controles zorgvuldiger worden opgezet”.
De korpsbeheerder heeft de korpschef opdracht gegeven om de persoonsgegevens, die ten onrechte bij deze actie in de politieregistratie zijn opgenomen, daaruit te verwijderen.