Binnenland

Veel officieren verlaten defensie

Defensie zag het afgelopen jaar 250 leidinggevende officieren en onderofficieren onverwacht vertrekken, bijna een verdubbeling in vergelijking met de situatie in 2005.

Binnenlandredactie
12 June 2008 10:15Gewijzigd op 14 November 2020 05:57

Het ministerie van Defensie meldde dat woensdag. Het gaat om zeer ervaren mensen in rangen als majoor, kapitein of sergeant-majoor. Bekend was al dat defensie met personeelsproblemen kampt. Er zijn al plannen aangekondigd om 6000 nieuwe militairen te werven.De militaire vakbond VBM/NOV maakt zich grote zorgen over het vertrek van de ervaren krachten. Voorzitter J. Debie stelt dat zijn leden nu snel resultaat willen zien van acties om meer mensen te behouden voor defensie. De druk op officieren en onderofficieren om steeds opnieuw op missie te gaan is volgens hem groot. „Dan is het begrijpelijk dat zo iemand met een gezin op een gegeven moment voor zijn familie kiest.”

Defensie wijst op de populariteit van de opleiding voor officieren: er zijn meer aanmeldingen dan plaatsen. Maar die extra aanmeldingen bij de Nederlandse Defensie Academie bieden volgens Debie vooralsnog geen soelaas. „Voordat deze mensen voldoende opgeleid zijn, zijn we heel wat jaren verder.” Debie vreest dat nog voor het einde van de missie in Afghanistan de uitvoering van operaties in de knel kan komen, als het vertrek van leidinggevenden blijft aanhouden.

Defensie spreekt de zorgen over de toename van vertrekkende officieren niet tegen. Dat zou op termijn tot problemen kunnen leiden, stelde staatssecretaris De Vries van Defensie eerder al. Maar voor de huidige missie leidt dat niet tot problemen. Het ministerie meldt verder dat zich op dit moment juist veel jonge onderofficieren hebben aangemeld voor de versnelde opleiding op de academie. Ook dat is een Uruzganeffect, stelt het ministerie.

De militaire vakbonden ACOM en AFMP hebben stevige kritiek op het personeelsbeleid van De Vries. De bonden verwijten hem dat hij er zich op het terrein van veteranen en het behoud van vrouwen voor defensie te makkelijk van afmaakt, zo lieten zij woensdag weten.

Voorzitter Kleian van de ACOM wijst erop dat het voor vrouwen moeilijk is om bij defensie te blijven werken. Ze leggen het bij interne sollicitaties af tegen mannen, ook al voldoen zij wel aan de vereisten en de mannen (nog) niet. Volgens Kleian gaat het niet om incidenten. Ook wordt vrouwen volgens hem de deur gewezen als zij extern hebben geklaagd over ongewenst gedrag.

Verder vinden beide bonden dat De Vries belangrijke zaken laat liggen in zijn notitie over de uitvoering van het veteranenbeleid. Ze verwijten hem dat hij niet ingaat op de postume onderscheiding voor militairen die tijdens gevechten zijn omgekomen. Ook horen ze niets meer van het ”battle insigne” dat de bonden bepleiten voor militairen die werkelijk hebben gevochten tijdens hun missie. De vorige commandant der strijdkrachten had dat aangekondigd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer