Binnenland

Topman BOOM: Tref crimineel door dure spullen af te pakken

Justitie moet meer mogelijkheden krijgen om beslag te leggen op bezit van verdachten. Criminelen zouden moeten bewijzen dat zij rechtmatig eigenaar zijn van een pand of auto.

ANP
11 June 2008 09:48Gewijzigd op 14 November 2020 05:57
LEEUWARDEN - Het Bureau Ontnemingswetgeving Openbaar Ministerie (BOOM) kan boten, panden, bankrekeningen, juwelen en auto’s waar beslag op is gelegd te gelde maken. Het is verder moeilijk bij het geld van criminelen te komen, omdat ze dat vaak hebben wegg
LEEUWARDEN - Het Bureau Ontnemingswetgeving Openbaar Ministerie (BOOM) kan boten, panden, bankrekeningen, juwelen en auto’s waar beslag op is gelegd te gelde maken. Het is verder moeilijk bij het geld van criminelen te komen, omdat ze dat vaak hebben wegg

Daarvoor pleit directeur Hessel Schuth van Bureau Ontnemingswetgeving Openbaar Ministerie (BOOM). Schuth wil de bewijslast omkeren. „We nemen het in beslag en zetten een advertentie in de krant dat de rechtmatige eigenaar zich kan komen melden.”BOOM heeft vorig jaar 22,7 miljoen euro ontnomen van criminelen, zo bleek woensdag uit het jaarverslag. Dat is bijna 30 procent meer dan in 2006.

Maar het had veel meer kunnen zijn. Van de rechter mocht BOOM vorig jaar voor 80 miljoen euro plukken van criminelen, maar er was ’slechts’ 22,7 miljoen euro te halen. De „grote opdracht” voor BOOM is volgens Schuth meer beslag leggen.

Het bureau kan boten, panden, bankrekeningen, juwelen en auto’s waar beslag op is gelegd te gelde maken. Het is verder moeilijk bij het geld van criminelen te komen, omdat ze dat vaak hebben weggesluisd.

Schuth vindt dat daarom anders moet worden gekeken naar het ontnemen van crimineel geld. „Veel crimineel geld is belegd via rechtspersonen of onduidelijke constructies”, aldus Schuth. Hij noemt als voorbeeld topcrimineel Willem Holleeder. „Iemand als Holleeder heeft bijna niets op zijn naam staan. Dan wordt het moeilijker iets af te pakken.”

Hij stelt voor criteria te stellen aan verdachte goederen, zoals vastgoed en auto’s. „Bijvoorbeeld als een pand meer dan twee keer van eigenaar is veranderd in een korte periode en wordt gebruikt door een persoon met een strafblad”, licht de directeur zijn plan toe. BOOM kan dan beslag leggen en houdt het pand totdat iemand kan aantonen dat het rechtmatig van hem is.

„Uiteindelijk gaan we veel meer binnenhalen”, zo stelt de officier van justitie. „Het wordt makkelijker met het omkeren van de bewijslast.”

De maatschappij is „te veel gecorrumpeerd met illegaal geld”, stelt Schuth. Volgens hem nemen „de echte zware criminelen” graag het risico van een gevangenisstraf. „Door hun goederen af te pakken, raak je ze echt. Het motief van een misdrijf is emotie of geld. Emotie, daar kunnen we helaas niet zo veel aan veranderen, maar geld kunnen we afpakken.”

Momenteel probeert het ontnemingsbureau al meer beslag te leggen door intensiever samen te werken met de politie. Zo werd in de vastgoedaffaire tijdens de doorzoekingen bij verdachten meteen gekeken naar waardevolle spullen. Officieren ontdekten juwelen, Ferrari’s, boten en elektrische gitaren, en het beslag is opgelopen tot 100 miljoen euro.

Het vijftien jaar geleden opgerichte BOOM beheert nu in totaal voor 450 miljoen euro aan waardevolle spullen. Schuth noemt dit zogenoemde conservatoir beslag „het spaarpotje.” Worden de verdachten in de vastgoedzaak schuldig bevonden en besluit de rechter dat geld van hen mag worden ontnomen, dan heeft BOOM in ieder geval voor 100 miljoen euro aan waardevolle spullen die te gelde kunnen worden gemaakt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer