Greenpeace: recyclingbeleid Philips slecht
Philips-topman Kleisterlee heeft dinsdagmiddag kort gesproken met Greenpeace over het dumpen van elektronische apparaten. De actiegroepering demonstreerde in de ochtend bij de hoofdingang van de Philipstoren in Amsterdam tegen de gebrekkige inzameling en recycling van deze producten in ontwikkelingslanden.
Volgens campagneleider giftige stoffen van Greenpeace, Schoppink, erkende Kleisterlee dat het recyclingbeleid van Philips slecht is. „Hij zei dat hij daar graag iets aan wil doen, maar heeft geen concrete toezeggingen gedaan. De komende maanden wil hij daarmee komen", vertelde Schoppink na afloop.Ongeveer dertig actievoerders zetten dinsdagochtend honderden afgedankte apparaten van het elekronicamerk bij de ingang het bedrijfspand. Ze losten twee containers met onder meer televisies en radio’s. Volgens Greenpeace komen dergelijke apparaten met giftige componenten in ontwikkelingslanden vaak op dumpplaatsen terecht. De milieupolitie kwam er rond het middaguur aan te pas om de spullen op te ruimen.
De actievoerders hadden de ingang van het gebouw niet geblokkeerd. Personeel kon gewoon naar binnen. Volgens een woordvoerster van Greenpeace deelde de politie een boete uit aan een actievoerder omdat die flyers verspreidde. Een politiewoordvoerder liet weten dat die bekeuring wordt ingetrokken, aangezien het uitdelen van flyers in het gebied is toegestaan. Voor andere delen in de stad, zoals in het centrum, geldt wel een verbod. De actiegroep kreeg nog een boete voor het dumpen van de elektronica.
Volgens de milieuorganisatie scoort Philips, in vergelijking met andere grote elektronicamerken, bijzonder slecht op het gebied van inzameling en recycling. „Het bedrijf moet meer verantwoording nemen voor zijn eigen troep", aldus een woordvoerster.
Philips ontkent dat het bedrijf afval zou dumpen in ontwikkelingslanden. „We streven hetzelfde doel na als Greenpeace", aldus een woordvoerder. „In China zijn we juist bezig om een recyclingsproject op te zetten".