Gemeenten pakken drank en overlast in keten aan
De Overijsselse gemeenten Hardenberg en Dalfsen gaan drankgebruik door jongeren onder de 16 jaar en overlast in drankketen aanpakken.
In Hardenberg gaat een werkgroep het nieuwe beleid invoeren, in Dalfsen is eerst nog de gemeenteraad aan zet.De gemeente Hardenberg kent zo’n tachtig jongerenketen; Dalfsen telt er veertig. De colleges van beide gemeenten zijn tegen een totale sluiting van de keten. „Jongeren hebben een eigen plek nodig waar ze elkaar kunnen ontmoeten”, aldus een woordvoerder van de gemeente Hardenberg dinsdag. Onveilige situaties, overlast en problematisch drankgebruik roepen volgens hen wel om maatregelen.
Hardenberg en Dalfsen kennen volgens de gemeenten drie typen keten: commerciële, buurt- en huiskamerketen. In Hardenberg zijn commerciële keten sowieso niet toegestaan. Buurtketen worden voortaan gecontroleerd. Voldoen de jongeren niet aan de nieuwe gemeentelijke voorwaarden, dan krijgen ze een maand de tijd voor het nemen van maatregelen. Als ze zich niet aan de regels houden, volgt sluiting van de keet.
In een buurtkeet wordt -zonder winstoogmerk- betaald voor de drankjes, in een huiskamerkeet worden deze door de bezoekers zelf meegenomen. Bij de huiskamerketen richt de gemeente Hardenberg zich op het geven van voorlichting aan ouders en jongeren. Een werkgroep met vertegenwoordigers van politie, jongerenwerk, brandweer en gemeente voert het beleid uit.
Het college van Dalfsen kiest voor een soortgelijke aanpak, maar het is aan de gemeenteraad de uiteindelijke aanpak te kiezen. De veertig keten veroorzaken niet of nauwelijks overlast. Volgens het college moet de raad kiezen tussen passief gedogen, aanpak op basis van bestaande wetgeving of werken volgens een gemeentelijke norm. Al in 2005 concludeerde de gemeenteraad dat keten „horen bij de jongerencultuur op het platteland.” Op 16 juni bespreekt de gemeenteraad van Dalfsen het ketenbeleid.
Eerder besloten de gemeenten Zwartewaterland, Steenwijkerland, Staphorst, Ommen, Hardenberg en Dalfsen om gezamenlijk de keten onder de loep te nemen. De gemeenten doen dit omdat de laatste jaren steeds meer gedronken wordt in deze onderkomens voor jongeren.