Economie

Berusting G-8 in hoge olieprijs

Hoewel de olieprijs nog nooit zo sterk steeg als vrijdag, overheerste op een topbijeenkomst van ministers van Energiezaken van de grote industrielanden (G-8) dit weekeinde vooral berusting.

Redactie economie
9 June 2008 08:15Gewijzigd op 14 November 2020 05:56
Terwijl op de Filipijnen volop wordt geprotesteerd tegen de stijgende olieprijs, overheerste op een topbijeenkomst van ministers van Energiezaken van de grote industrielanden (G-8) dit weekeinde vooral berusting. Foto EPA.
Terwijl op de Filipijnen volop wordt geprotesteerd tegen de stijgende olieprijs, overheerste op een topbijeenkomst van ministers van Energiezaken van de grote industrielanden (G-8) dit weekeinde vooral berusting. Foto EPA.

Regeringen kunnen beter inzetten op de ontwikkeling van alternatieven voor fossiele brandstoffen dan dat zij het oliekartel OPEC onder druk zetten om meer olie omhoog te pompen, zo was zondag de boodschap op de bijeenkomst van de energieministers in het Japanse Aomori.De top, bijgewoond door bewindslieden van de Verenigde Staten, Canada, Japan, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië en Rusland, had plaats op een uiterst beladen moment. Vrijdag steeg de prijs van olie met meer dan 10 dollar naar een recordniveau van 139,1 dollar per vat van 159 liter. Nooit eerder steeg de olieprijs zo sterk.

Voor olie wordt nu al 44 procent meer betaald dan begin dit jaar en het dubbele van een jaar geleden. Consumenten merken dit aan een hogere energierekening en aan hogere prijzen aan de pomp. Ook bedrijven worden met hogere kosten geconfronteerd. Vooral transportbedrijven en vissers zijn in het nauw gekomen.

„Op de korte termijn zijn er maar weinig oplossingen”, verklaarde de Amerikaanse minister van Energie, Sam Bodman, dit weekeinde. Volgens zijn Canadese collega Gary Lunn moet er meer worden geïnvesteerd in technologieën die de afhankelijkheid van olie verminderen.

De Australische minister Kevin Rudd had de G-8 er nog toe opgeroepen „een brander” onder de OPEC te zetten, om het oliekartel te dwingen tot een hogere productie, maar daarvan was in de slotverklaring van de G8-ministers niets terug te vinden.

Dat was ook niet zo vreemd, gezien de diverse belangen van de aanwezige bewindslieden. De Verenigde Staten zijn bijvoorbeeld als ’s werelds grootste olieconsument gebaat bij een lagere olieprijs, terwijl Rusland als olie-exporteur juist veel verdient aan olie.

Bovendien hebben vertegenwoordigers van de OPEC herhaaldelijk verklaard dat zij de markten niet meer onder controle hebben. Speculanten zouden met geleend geld de prijzen sterk opdrijven. De dure olie zal ook een belangrijk agendapunt zijn op de topbijeenkomst van de ministers van Financiën van de G-8, die vrijdag in Osaka begint.

Zuid-Korea besloot zondag om het armste deel van zijn bevolking, zo’n 14 miljoen inwoners, deels te compenseren voor de gestegen energiekosten. De regering in Seoul stelt daarvoor in totaal 10,5 miljard won (6,5 miljard euro) beschikbaar.

Ook in Europa wakkert de roep om maatregelen aan. Spaanse vrachtwagenchauffeurs die protesteren tegen de gestegen brandstofprijzen blokkeren sinds gisteravond alle vrachtwagenverkeer vanuit het noordoosten in Spanje naar Frankrijk. De chauffeurs eisen dat de dieselprijzen in heel Europa worden gelijkgetrokken. Franse vrachtwagenchauffeurs zouden van plan zijn vanaf maandag aan de andere kant van de grens te gaan staken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer