„Ziekenfondsen mogen meer initiatieven nemen”
Ziekenfondsen krijgen meer vrijheid om buiten de strikte regels zorgvernieuwende initiatieven uit te voeren. De regeling wordt simpeler van opzet en de ziekenfondsen mogen 5 in plaats van 3 procent van hun budget hieraan besteden. Ook wordt het iets makkelijker verzekerden in het buitenland een medische behandeling te laten ondergaan.
Dat adviseert het College toezicht zorgverzekeraars (CTZ) aan de minister van Volksgezondheid. Het college onderzocht of op een verruiming van de zogeheten flexizorgregeling nog goed toezicht is te houden. Het College voor zorgverzekeringen (CVZ) had de verruiming zelf al voorgesteld. De regeling kan per 1 januari 2003 ingaan maar dan moet de minister van Volksgezondheid een besluit nemen.
Aanleiding voor de soepeler flexizorgregeling is dat te weinig ziekenfondsen er gebruik van maakten. Gemiddeld wendden zij hiervoor slechts 0,11 procent van het budget aan, zegt een woordvoerder van het CTZ. Ziekenfondsen zagen vaak van het gebruik af, omdat ze niet wisten of het plan binnen of buiten de regeling viel.
De beide colleges willen met de verruiming stimuleren dat de ruim 25 ziekenfondsen meer initiatieven voor zorgvernieuwing en doelmatigheid nemen. Het kan gaan om plannen om een tekort aan huisartsen in een bepaalde regio op te lossen door bijvoorbeeld waarneemdiensten op te zetten.
Het CTZ denkt dat het toezicht op de ziekenfondsen onder de nieuwe regeling goed mogelijk blijft. Het is alleen niet de bedoeling dat ziekenfondsgeld aan particulier verzekerden ten goede komt. De ziekenfondsen moeten daarom de scheiding tussen deze geldstromen goed duidelijk maken, aldus het CTZ.