SGP: Apart begraven is mooi, creatief idee
„Uit de nood geboren”, zegt ds. C. de Jongste over het idee om bij de uitbreiding van de begraafplaats in Tholen een apart gedeelte te reserveren voor gemeenteleden van de reformatorische kerken. „De kosten rijzen de pan uit en op deze manier kunnen we het beter in de hand houden.
Het kerkhof in Tholen aan de Prins Bernhardstraat is bijna vol. Zo rond 2011 zal er geen ruimte meer zijn voor nieuwe graven, zo verwacht de gemeente. Al enige tijd bekijkt het college hoe en waar er uitbreiding van de begraafplaats kan komen. Het heeft de plek van het tijdelijke woon-zorgcomplex Dalemhof op het oog.Tholen wil ook kijken hoe de almaar stijgende kosten voor het begraven een halt kunnen worden toegeroepen. In acht jaar tijd is het begraafrecht van 91 naar 394 euro gegaan. Een eigen graf voor een periode van dertig jaar kostte acht jaar geleden nog 191 euro, nu is dat 788 euro. En het ziet ernaar uit dat die kosten alleen maar verder stijgen. Door middel van een enquête heeft Tholen de mening van de bevolking gevraagd over een kostenbesparing. Dat kan bijvoorbeeld door het centraliseren van de begraafplaatsen. Een andere vraag was of de inwoners van Tholen bereid zijn vrijwilligerswerk te doen op de begraafplaatsen.
Op dat laatste idee zijn de vier kerken in Tholen-stad ingesprongen. In een brief die donderdag bij het college en de raad in de bus viel, pleiten ze voor een apart gedeelte voor de gemeenteleden van de hervormde gemeente (PKN), de gereformeerde gemeente, de hersteld hervormde gemeente en de christelijke gereformeerde kerk. „Natuurlijk is er ook plaats voor mensen uit de andere reformatorische denominaties in Tholen”, zegt de schrijver van de brief, ds. C. de Jongste van de gereformeerde gemeente in Tholen.
De kostenbesparing is voor hem de belangrijkste reden om voor een eigen gedeelte te pleiten. „Er zijn binnen onze kerken voldoende vrijwilligers te vinden die het onderhoud van de graven en het omliggende groen voor hun rekening willen nemen. Of zij in de toekomst ook een rol kunnen vervullen bij bijvoorbeeld het delven van de graven, verdient nader onderzoek.”
„Een mooi, creatief idee”, noemt SGP-fractievoorzitter P. Hoek het plan van de vier kerken. „De gemeente Tholen wil de eigen verantwoordelijkheid van de burgers bevorderen. Daar is dit een goed voorbeeld van.” Volgens Hoek kan de gemeente op deze manier veel creatiever met de tariefstelling voor het begraven omgaan. „Dit plan verdient alle kansen. Wij zullen goed kijken wat de wethouder met dit idee doet.”
De motivatie van de kerken dat er op een eigen gedeelte rustiger kan worden gemediteerd, deelt de SGP volledig. „Sinds de gemeente de uitingsvormen op de begraafplaats heeft vrijgegeven, zie je toch dat die steeds verder uit elkaar gaan lopen. Dat kan bij mensen uit de gereformeerde gezindte tot storende situaties leiden. Ook kan ik me voorstellen dat een familieleden die principieel tegen cremeren zijn, het niet fijn vindt dat het graf van hun dierbare vlak naast een uitstrooiveld ligt.”
De fractievoorzitter van de grootste partij in Tholen, PvdA’er H. Nieuwenhuis, is minder enthousiast over het plan. „Ik heb de brief nog maar vluchtig gelezen en mijn fractie moet zich er nog over buigen. Ik kan me persoonlijk niet voorstellen dat er onder de bevolking veel animo voor dit plan is. Het leidt eerder tot allerlei praktische problemen.”
Verantwoordelijk wethouder C. L. van Dis (CDA) was vrijdagmorgen niet bereikbaar voor commentaar.