Economie

Onderzoek naar woekerpolis gestrand

Het onderzoek van het Instituut Financieel Onderzoek (IFO) naar woekerpolissen is gestrand.

Redactie politiek
5 June 2008 12:00Gewijzigd op 14 November 2020 05:55
DEN HAAG - Minister Bos van Financiën meldde woensdag aan de Kamer dat er een „vertrouwensbreuk” is ontstaan tussen hem en het Instituut Financieel Onderzoek (IFO), dat in zijn opdracht onderzoek doet naar de woekerpolissen. De kans is daarmee groot dat d
DEN HAAG - Minister Bos van Financiën meldde woensdag aan de Kamer dat er een „vertrouwensbreuk” is ontstaan tussen hem en het Instituut Financieel Onderzoek (IFO), dat in zijn opdracht onderzoek doet naar de woekerpolissen. De kans is daarmee groot dat d

Woensdag meldde minister Bos van Financiën aan de Kamer dat er een „vertrouwensbreuk” is ontstaan tussen hem en het instituut, dat in zijn opdracht onderzoek doet naar de woekerpolissen. De kans is daarmee groot dat de bewindsman de opdracht aan het IFO zal intrekken.Woekerpolissen zijn beleggingsverzekeringen waaraan mogelijk hoge kosten zijn verbonden. Naar schatting hebben zo’n 6,5 miljoen Nederlanders in de afgelopen jaren een dergelijke beleggingspolis afgesloten. Onderzoek moet duidelijk maken welke kosten verzekeraars in rekening hebben gebracht bij verschillende typen polissen.

Bos zegde woensdag toe uiterlijk eind volgende week met een alternatief plan te komen om alsnog een rapport over de polissen op tafel te krijgen. De minister benadrukte dat alles er nu op gericht moet zijn om duidelijkheid te scheppen. De schuldvraag komt wat hem betreft later aan de orde.

Het onderzoek van het IFO naar de polissen is al diverse malen vertraagd en de kwaliteit van een conceptrapport is volgens Bos ver onder de maat. Het instituut heeft Bos laten weten geen einddatum te kunnen noemen waarop het rapport af is. Het IFO zou uiterlijk op 13 juni moeten rapporteren.

De PvdA-bewindsman liet het IFO vorige week al weten dat hij allerminst te spreken was over de prestaties van het instituut. Dat verdedigde zich door te zeggen dat Bos steeds op de hoogte is geweest van de problemen die de oorzaak zijn van de vertraging van het onderzoek. Zo zou er te weinig informatie van verzekeraars beschikbaar zijn om het onderzoek goed te kunnen uitvoeren. Op hun beurt stellen de verzekeraars dat ze steeds goed hebben meegewerkt.

Een zeer geërgerde Tweede Kamer eiste woensdagmiddag actie van Bos. Ook wil de Kamer dat alle correspondentie tussen de bewindsman en het IFO naar het parlement wordt gestuurd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer