Hillary Clinton gooit de handdoek in de ring
Hillary Clinton geeft het op. Zaterdag zal zij haar steun uitspreken voor Barack Obama, die dinsdag zeker werd van de Democratische presidentskandidatuur, toen hij het vereiste minimum van 2118 afgevaardigden voor de partijconventie komende zomer overschreed.
De Clintoncampagne liet woensdag weten dat de voormalige first lady „alles zal doen om in de aanloop naar de algemene verkiezingen in november de eenheid binnen de partij te garanderen.”Er was woensdag druk van partijprominenten voor nodig om Clinton zover te krijgen. Na haar nederlaag tegen Obama hield zij dinsdagavond haar opties open en vroeg haar aanhangers te laten weten wat zíj vonden dat zij (Clinton) verder moest doen.” „Dat had nooit mogen gebeuren”, meent Hillary Rosen, een van de meest fervente voorvechters van Clintons race naar het Witte Huis. „Clinton wist dinsdagavond dat zij verloren had; zij had zich daarom zonder enige reserve achter de kandidatuur van Obama moeten scharen”, aldus Rosen.
Clinton liet de afgelopen dagen weten dat zij geïnteresseerd was in het vicepresidentschap onder Obama. „Door Obama’s overwinning niet onmiddellijk te erkennen en haar aanhangers te vragen wat die verder van haar verwachtten, voedde Clinton geruchten dat zij Obama onder druk zette om háár als vicepresident te kiezen. Er werd zelfs van politieke chantage gesproken. Clinton had niet door dat zij als verliezer niet meer in een positie is om eisen te stellen”, aldus gouverneur Ed Rendell van Pennsylvania woensdag in een tv-interview. Rendell is een van Clintons trouwste steunpilaren.
Verschillende partijbonzen waren er woensdag vroeg bij. Om zeven uur gistermorgen deden partijvoorzitter Howard Dean, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi, voorzitter Harry Reid van de Democratische meerderheidsfractie in de Senaat en gouverneur Joe Manchini van West Virginia een beroep op alle superafgevaardigden (partijbonzen met stemrecht tijdens de komende partijconventie in Denver, Colorado), die zich nog niet formeel hadden uitgesproken om zich openlijk achter Obama te scharen. Die oproep werd gesteund door Clintonaanhangers zoals oud-presidentskandidaat Walter Mondale en Clintonvertrouweling Charles Rangel uit New York.
Intussen liet Obama weten dat hij een commissie van drie vertrouwelingen had gevraagd hem te helpen een kandidaat voor het vicepresidentschap te vinden. „Obama speelde duidelijk op tijd, terwijl de partijtop intussen Clinton onder druk zette. In de loop van de dag werd het haar en haar naaste medewerkers duidelijk dat zij uitgespeeld was en dat zij haar nederlaag ruiterlijk diende toe te geven wilde zij nog enige goodwill en invloed binnen de Democratische Partij behouden. Daarop kwam de verklaring dat zij zaterdag Obama formeel zal steunen”, aldus politiek analist Thomas Mann van het Brookings Research Instituut in Washington.
Clinton zal haar steun voor Obama uitspreken tijdens een afscheidsbijeenkomst voor campagnemedewerkers in Washington. Of zij dan ook haar campagne officieel beëindigt is nog de vraag. „Clintons campagne heeft meer dan 20 miljoen dollar schuld. Zolang zij haar campagne voortzet -nu bijvoorbeeld als ondersteunende campagne voor Obama- kan zij nog geld werven en die schuld aflossen. Zo niet, dan moet zij een regeling treffen met haar schuldeisers”, zegt Jim Harper van het Cato Research Instituut in Washington.
Maakt Hillary Clinton nog een reële kans op het vicepresidentschap? Eerdergenoemde commissie die Obama helpt een kandidaat te vinden bestaat uit Jacqueline Kennedy -dochter van wijlen president John Kennedy- plus voormalig plaatsvervangend minister van justitie Eric Holder en Jim Johnson, die in 1984 Walter Mondale en in 2004 John Kerry hielp bij hun campagnes. „Jacqueline Kennedy is zeker geen Clintonfan, maar de andere twee zijn neutraal. Bedenk echter wel dat Obama campagne voerde onder de slogan ”Verandering”. Clinton en haar man Bill, die je onvermijdelijk binnenhaalt als je met haar verder gaat, zijn eerder vertegenwoordigers van Washington oude stijl. Obama staat dus voor een moeilijke keuze, maar ik acht een vicepresidentiële kandidatuur voor Clinton niet helemaal van de baan”, aldus Jim Harper.