Binnenland

Van steenfabriek naar evenemententerrein

Voor één keer kwam er weer rook uit de schoorsteen van de steenfabriek van Wijk bij Duurstede. Woensdag werd met een rookmachine de oven van de fabriek ’gestookt’ als startsein voor de restauratie van het complex.

5 June 2008 10:25Gewijzigd op 14 November 2020 05:55
WIJK BIJ DUURSTEDE – Steenfabriek De Bosscherwaarden in Wijk bij Duurstede. Na de restauratie van de fabriek zullen er culturele evenementen in worden gehouden. Ook komen er informatiepanelen om duidelijk te maken hoe het werk in een steenfabriek eraan to
WIJK BIJ DUURSTEDE – Steenfabriek De Bosscherwaarden in Wijk bij Duurstede. Na de restauratie van de fabriek zullen er culturele evenementen in worden gehouden. Ook komen er informatiepanelen om duidelijk te maken hoe het werk in een steenfabriek eraan to

Vanaf de Lekdijk-West in Wijk bij Duurstede valt vooral de hoge schoorsteen van fabriek De Bosscherwaarden op. De fabriek staat midden in de groene uiterwaarden. De weg die ernaartoe slingert is smal. Aan het begin van de weg staat een bordje met ”Verboden voor onbevoegden”.Wie toch doorrijdt, ziet na enkele honderden meters tussen het groen een vervallen gebouwencomplex. Ervoor staan twee moderne huizen. In het ene wonen Wijnand Bieleveldt en zijn vrouw, in het andere hun zoon en schoondochter. Bieleveldt senior kocht de uit 1923 daterende fabriek in 1994. De laatste steenbakkers hadden begin jaren ’90 de Bosscherwaarden al verlaten. Bieleveldt bracht er in 1994 een bedrijf in onder dat afgekeurde levensmiddelen verwerkte tot veevoer. Maar ook deze activiteiten zijn inmiddels gestaakt.

Om te zorgen dat het complex niet verder in verval zou raken, verkocht Bieleveldt het eerder dit jaar voor 1 euro aan Stichting Het Utrechts Landschap. Dat wil de fabriek restaureren en deels bestemmen als evenementencomplex.

Volgens directeur Marco Glastra van Het Utrechts Landschap zal er jaarlijks een beperkt aantal culturele evenementen worden gehouden. Daarnaast zullen kunstenaars hun werk exposeren en wordt er af en toe een concert gegeven. „Er waren aanvankelijk plannen om hier tienduizenden bezoekers te krijgen, bijvoorbeeld door er een museum te vestigen. Maar dat kan niet vanwege de slechte aanvoerwegen.” De stichting mikt nu op enkele honderden bezoekers per evenement.

De Bosscherwaarden moet voor het zover is stevig worden aangepakt. Een deel van de fabriek wordt afgebroken. Onder andere 40.000 vierkante meter asbest moet het veld ruimen. Een ander deel van het complex wordt gerestaureerd.

Centraal in de herstelwerkzaamheden staat de ringoven. De vele meters lange oven, die is opgebouwd uit vuurvaste stenen, verwerkte in het verleden zo’n 15 miljoen stenen per jaar. Boven op de oven, waar nu nog een stoffige en vervallen hal is, wordt ruimte gemaakt voor concerten en toneelvoorstellingen.

Bovendien zal Het Utrechts Landschap informatiepanelen ophangen en rondleidingen geven om duidelijk te maken hoe het werk in een steenfabriek eraan toe ging. Aan de rivierkant komt een aanlegsteiger, die alleen bestemd wordt voor boten die groepen bezoekers aanvoeren. Individuen kunnen alleen via land naar de fabriek.

Wijnand Bieleveldt is niet bang dat er voor hem veel zal veranderen. Hij blijft naast de fabriek wonen. „Er komen regelmatig mensen een kijkje nemen. Dat zal misschien iets toenemen.” De voormalige eigenaar geniet dagelijks van de natuur rond zijn huis. „In het gebouw zit een kerkuil. En er zijn hier ook konijnen, eenden, ganzen, vleermuizen en vossen. Ik woon hier sinds 1998 en het is elke dag feest.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer