Melk als actiemiddel onverantwoord
De protestacties van melkveehouders waarbij melk wordt verspild zijn onverantwoord, vindt Dick van der Horst. Voedsel is te kostbaar om als actiemiddel te gebruiken. Bovendien schaadt het optreden van de boeren het imago van de landbouw.
Sinds begin vorige week leveren sommige melkveehouders hun melk niet aan de zuivelfabriek, maar laten ze het weglopen of verspuiten ze het over het land met de mesttank. De veehouders vinden dat ze een hogere melkprijs voor hun product moeten hebben om de kostprijs te kunnen halen.Het is waar dat de melkprijs op dit moment stukken beter is dan vorig jaar. Maar de laatste maanden is de opbrengstprijs elke maand wat gezakt; al met al meer dan 10 eurocent per liter. Dat is jammer en de melkveehouders voelen dat goed in hun portemonnee. De conclusie zou dus kunnen kan zijn dat alle melkveehouders in actie moeten komen voor een betere melkprijs.
Zo eenvoudig ligt dat echter niet. De afgelopen jaren is door de melkveehouders vaak en langdurig gesproken over de toekomst van de melkveehouderij. Er is uitgebreid gediscussieerd over het al of niet afschaffen van de melkquota en over de systematiek van de melkprijs. De uitkomst van al dat overleg in ons land en in de Europese Unie is dat boeren marktgerichter gaan werken.
Dat betekent dat de prijzen op korte termijn kunnen pieken, maar ook kunnen dalen. Dat laatste is de afgelopen maanden het geval. Net als in andere sectoren van de landbouw zijn melkveehouders dus erg afhankelijk van de markt. Daar hebben we voor gekozen. Bij een dalende melkprijs en stijgende kosten komt zo’n daling hard aan.
De actievoerende melkveehouders zijn verenigd in een organisatie die zich Dutch Dairymen Board (DDB) noemt. Ze hebben een andere mening dan de ruime meerderheid van de melkveehouders. Alle opgepotte agressie komt nu ineens via de acties naar buiten. Ze proberen een vuist te maken tegen de zuivelindustrie en willen zo een hogere melkprijs afdwingen. Daarvoor gebruiken ze melk als actiemiddel.
Imago
In de tuinbouw of de akkerbouw heeft men ook wel eens producten moeten weggooien, maar dan was er totaal geen markt voor. Voor de melk is wel markt, zij het tegen een wat lagere prijs. En om dan melk uit protest in de mestput te laten lopen of over het land te verspuiten gaat echt te ver. Op dit moment is er wereldwijd voedselschaarste. Hoe kun je dan zo’n actie uitleggen aan consumenten in Nederland en daarbuiten?
De actie van de DDB is bovendien slecht voor het imago van de melkveehouderij en de landbouw als geheel. Het zou goed zijn als de verschillende partijen snel dichter bij elkaar komen. Het is ook te hopen dat de markt zich in de komende tijd goed ontwikkelt. De berichten daarover zijn gunstig.
Aan de andere kant mogen consumenten zich afvragen of ze het voedselpakket dat ze elke dag samenstellen wel op waarde waarderen. Zijn consumenten zich bewust van wat er allemaal komt kijken voordat allerlei producten in de winkel liggen - en dat ook nog zo goedkoop?
We zouden allemaal een gezonde landbouw moeten willen hebben. Een landbouw om trots op te zijn. Dan vernietig je geen kostbaar en gezond product. Dat is schadelijk voor je imago.
De auteur is melkveehouder en voorzitter van het netwerk agrariërs van Christennetwerk GMV.
Uw mening
Is het protest van boeren tegen de lage melkprijs terecht? Mail uw mening in max. 200 woorden met uw naam en woonplaats naar opinie@refdag.nl. De redactie publiceert de inzendingen op de digitale krant en een selectie op de opiniepagina.