Opinie

Jan Zwart

Zeer waardevol van prof. dr. Ewald Kooiman, in het interview in RD 2-6, om wetenschappelijk promotieonderzoek te stimuleren naar de organist en componist Jan Zwart (1877-1937).

5 June 2008 08:45Gewijzigd op 14 November 2020 05:55

Een buitengewoon interessante geste, die voor een aanstaande promovendus uit de protestantse achterban meer dan voldoende mogelijkheden moét bieden.De musicologische activiteiten van Jan Zwart zijn immers divers geweest. Op 21-jarige leeftijd organist van het grote Strümphlerorgel in de Hersteld Evangelisch-Lutherse Gemeente in Amsterdam, publicitaire bijdragen in ”De Reformatie”, redacteur van ”Het Orgelistenblad”, uitgever van zijn ”Bureau voor Nederlandsche Orgelmuziek”, gedegen bronnenonderzoek naar Sweelinck, Speuy en Van Noordt, als orgelhistoricus een boek schrijven over het „deftige orgel” van de Grote Kerk te Maassluis. Het redigeren van diverse concertseries, waar Jan Zwart ook orgelwerken van zijn tijdgenoten op het programma wist te plaatsen. Een uitgebreide lespraktijk, die talentvolle musici heeft voortgebracht. Vanaf 1925 een wekelijks, anderhalf uur durend orgelconcert voor de NCRV-radio. Ten slotte nog zijn diverse psalm- en liedbewerkingen. Het maakte Jan Zwart voorgoed bekend.

Een grondige en gedegen studie over leven en werk van deze Zaanse musicus zou daarom beslist te appreciëren zijn. Er verscheen, in juli 1957, slechts één boek over Jan Zwart: ”Profeet op de orgelbank”. Een vriendelijke uitgave, welke nog de sporen van zijn tijd meedraagt en vraagt om een herijking.

Verspreid verschenen er in de loop der jaren bijdragen over het compositorisch karakter van zijn muziek of over aan een muziek gelieerd onderwerp waarbij de opvattingen van Jan Zwart werden aangehaald.

Ook composities van zijn tijdgenoten, onder anderen Litzau, Gullen, Mobach, De Rijp, De Lange en De Wolf, kwamen door dit alles meer in de belangstelling te staan.

De suggestie van Kooiman dat het de moeite waard is een dissertatie te doen verschijnen over Jan Zwart, verdient daarom het predicaat ”cum laude”.

Jan Koster

Pastinaak 32

8281 KX Genemuiden

Eenheid
Naar aanleiding van het opinieartikel van Teun van der Weijden in RD 29-5: het evangelisatiewerk binnen de Gereformeerde Gemeenten, de kerk waarin de Heere de prediking nog steeds voor mij zegent, heeft mijn blik heel erg verbreed en verrijkt! Ik ben gaan zien dat Gods Kerk wereldwijd is en dat onze gemeente(n) hierin een klein schakeltje vormen.

Ten diepste draait alles om die ene vraag, waarmee een vijftiger me, in het stadscentrum, heel direct confronteerde. Hij zei, toen ik hem een brochure wilde geven: „Heb jíj Jezus lief…?” Hij vertelde me over zijn zondige leven, dat werd gedomineerd door geld, vrouwen en vrienden. Hij leefde ver van de God met Wie hij was grootgebracht. Toen zijn vader stierf, erfde hij de oude familiebijbel. „Ter decoratie wilde ik”, zo zei hij, „dat boek open op een tafel leggen. Toen greep de Heere me!”

Na een stilte wees hij omhoog en zei: „Ik kan het niet begrijpen dat Hij zó goed is voor mij, voor mij, zó goed voor mij!”

Hij sloeg me stevig op de schouder en verdween tussen de mensen. Of hij evangelisch was, reformatorisch of…, die vraag kwam niet in me op. Ik voelde me helemaal stil. Dit was een christen die zijn Herschepper de eer gaf. Het is onze dure plicht om ondanks alle verschillen te zoeken naar wat bindt. Als we de ander in respect en liefde tegemoettreden, ontstaat er ruimte voor gesprek, ook over diepe verschillen. Wijs onze jongeren op de overeenkomsten, op wat samenbindt, dan kun je ook ernstig met de Bijbel in de hand de vinger leggen bij wat verontrust, maar altijd met een toon van respect en liefde. Jongens en meisjes beluisteren de motieven van de spreker achter zijn woorden.

Laten we juist onze jongeren jaloers proberen te maken op een leven in afhankelijkheid van en verbondenheid aan God in alle dagelijkse zaken.

Een van de emeritus predikanten roept het de jongeren in onze diensten dikwijls toe: „Mocht ik jullie verliefd maken op deze weergaloos schone Immanuël!” Dat verwekt verlangen, bindt écht samen!

Cees Bunt

Hoefweg 4

7312 DJ Apeldoorn

Psalm 2
„Politici gaan niet over godsdienst”, aldus een uitspraak van prof. dr. James Kennedy op de opiniepagina in RD 30-5.

O… Maar de godsdienst gaat in ieder geval wel over de overheid. Zie de durende onderwijzing van Psalm 2.

A. de Gruijter

Jhr. v.d. Welstraat 26

2751 AJ Moerkapelle

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer