Buitenland

Obama claimt nominatie Democraten

Senator Barack Obama heeft dinsdag de nominatie van de Democratische partij voor de presidentsverkiezingen in november opgeeïst. Zijn rivale Hillary Clinton heeft haar nederlaag echter nog niet aanvaard, ondanks berichten in Amerikaanse media dat ze dinsdagavond de handdoek in de ring zou gooien.

ANP
4 June 2008 07:16Gewijzigd op 14 November 2020 05:55
Obama spreekt zijn aanhangers toe in het Xcel Center in St. Paul, Minnesota. Foto EPA
Obama spreekt zijn aanhangers toe in het Xcel Center in St. Paul, Minnesota. Foto EPA

Na afloop van de laatste voorverkiezingen van de Democraten dinsdag in Montana en South Dakota liet Clinton weten dat ze nog geen besluit heeft genomen over het beëindigen van haar campagne voor de Democratische nominatie. „Dit is een lange campagne geweest, en ik wil vanavond nog geen beslissingen nemen", zei Clinton in New York tegen haar aanhangers. Ze maakte duidelijk dat ze in de komende dagen met prominenten binnen de Democratische partij en met haar achterban gaat overleggen over de te nemen stappen.Voorafgaand aan de stembusgang in Montana en South Dakota zou Clinton te kennen hebben gegeven dat ze openstaat voor het idee om als kandidaat voor het vicepresidentschap naast Obama mee te doen aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Clinton zou dat hebben gezegd in een gesprek met parlementariërs in New York.

Amerikaanse media meldden dinsdag dat Obama de 2118 gedelegeerden achter zich heeft gekregen, die nodig zijn voor het binnenhalen van de Democratische nominatie. CNN en andere media baseerden zich voor hun tellingen op de gedelegeerden die Obama via voorverkiezingen achter zich heeft gekregen en op het aantal supergedelegeerden dat in het kamp van Obama zou zitten. Die superdelegeerden zijn ongeveer achthonderd partijbonzen en oud–ambtsdragers die tijdens het Democratische congres in augustus mogen stemmen over de presidentskandidaat.

Obama is de eerste Afro–Amerikaan die als voorman van een van de grote partijen een gooi naar het Witte Huis gaat doen. Hij won dinsdag de voorverkiezingen in Montana. Clinton kreeg de meeste stemmen in South Dakota. Obama sprak dinsdagavond in zijn toespraak in St. Paul in Minnesota uitsluitend in positieve bewoordingen over Clinton. Hij feliciteerde zijn rivale voor de wijze waarop ze campagne heeft gevoerd en noemde haar een „politieke leidster die miljoenen mensen inspireert".

Obama riep op tot eenheid binnen de Democratische partij en richtte zijn pijlen op John McCain, de Republikeinse kandidaat voor het presidentschap. McCain zei eerder op de avond in een toespraak in Louisiana dat alleen hijzelf voor echte verandering in Washington kan zorgen. Obama maakte duidelijk dat hij die toespraak met een flinke korrel zout nam. De Democraat wees erop dat McCain in de Senaat het afgelopen jaar „95 procent van de tijd" de kant van president George W. Bush koos en dus hoogstwaartscvhijnlijk niet voor verandering gaat zorgen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer