Aanslag Bali mogelijk werk van zelfmoordenaar
Bij de bloedige aanslagen op het Indonesische eiland Bali is mogelijk ook een zelfmoordenaar betrokken geweest.
Dit hebben leden van het Australische onderzoeksteam dat betrokken is bij de naspeuringen naar de aanslag, maandag op de Australische radio verklaard. Bij de aanslag kwamen meer dan 190 mensen om het leven.
De eerste van de explosies, in Paddy’s Tavern in Kuta, tegenover de Sari Club, is mogelijk veroorzaakt door dynamiet, gedragen door een zelfmoordenaar, zei het hoofd van het onderzoeksteam, Keelty. Deze bom zou lichter dan een kilo zijn geweest. Er zijn overigens nog geen bewijzen voor zo’n zelfmoordaanslag gevonden. Na de explosie vluchtten mensen de Sari Club uit de straat op, waar zich vervolgens de tweede ontploffing voordeed.
Deze explosie, vele malen krachtiger, deed zich voor in een ter plekke geparkeerde bestelbus. De daders gebruikten voor de aanslag tussen de 50 en 150 kilo ammoniumnitraat (een bestanddeel van kunstmest), vermengd met C4, een kneedbaar explosief dat veel voor militaire doeleinden wordt gebruikt. „Dit was zeer goed georganiseerd”, aldus Keelty. „Het was ongetwijfeld de bedoeling om zo veel mogelijk mensen te doden.”
Aanvankelijk werd bericht dat er bij de ontploffing in de bestelbus, die geparkeerd was voor de Sari Club, alleen het explosief C4 was gebruikt. Beichten, van de Indonesische politie, dat er nog een derde bom was geweest in een geparkeerde auto blijken niet te kloppen, zei Brett Swan, een ander lid van het Australische team.
De autoriteiten in Singapore hadden eerder verklaard dat de dertien extremistische moslims die afgelopen december waren opgepakt plannen hadden om zeventien ton ammonium nitraat te kopen. Daarmee wilden ze zeven reusachtige vrachtwagenbommen maken.
De arrestanten behoorden samen met negentien enkele maanden eerder opgepakte extremisten waarschijnlijk tot de groepering Jemaah Islamiyah. Deze beweging wordt ook verdacht van aanslagen in Indonesië.
Gematigde Indonesische moslimorganisaties hebben maandag de regering opgeroepen paal en perk te stellen aan de activiteiten van religieuze extremisten.
Groepen als de Jemaah Islamiyah, die verdacht wordt van de bomaanslag van 12 oktober op Bali, en de Laskar Jihad, die betrokken zou zijn gevechten met christelijke groepen in de Molukken, vormen volgens de Nahdlatul Ulama, die 40 miljoen leden telt, en de Muhammadiyah, met 30 miljoen aanhangers, maar een kleine minderheid onder de 170 miljoen Indonesische moslims.
De leider van de Nahdlatul Ulama, oud-president Abdurrahman Wahid, noemde de geestelijk leider van de Jemaah Islamiyah, Abu Bakar Bashir, ronduit „een terrorist.” Wahid, die vorig jaar als staatshoofd moest opstappen omdat hij niet daadkrachtig zou zijn, heeft felle kritiek op de voorzichtige wijze waarop de regering van zijn opvolgster Megawati Sukarnoputri de radicale moslims tegemoettreedt.