Agenten schenden massaal regels integriteit
Ruim zevenhonderd agenten hebben zich in de jaren 1999 en 2000 schuldig gemaakt aan een overtreding op het gebied van integriteit. In meer dan de helft van de onderzochte gevallen bleek de klacht gegrond en volgde een sanctie. Dit blijkt uit de Monitor Interne Onderzoeken Politie, die door onderzoekers van de Vrije Universiteit in Amsterdam is samengesteld.
Het is voor het eerst dat een dergelijk onderzoek is gehouden. Alle politiekorpsen werkten hieraan mee. In totaal werd 1569 keer melding gemaakt van integriteitschending waarbij 1725 politieambtenaren betrokken waren. In totaal is melding gemaakt van ruim achthonderd overtredingen, maar een aantal agenten is meerdere keren de fout ingegaan. Dat brengt het aantal betrokken politieambtenaren op ruim zevenhonderd.
De meeste overtredingen, 68 procent, hadden betrekking op wangedrag in de privésfeer, het niet nakomen van arbeidsrechtelijke verplichtingen en ongewenste omgangsvormen. Het percentage politieambtenaren waarbij sprake was van fraude, corruptie en meineed, maakte 6 procent uit van het totaal aantal vastgestelde gevallen.
Naar aanleiding van de overtreding kregen 176 politieambtenaren ontslag en werd tegen 256 agenten disciplinaire maatregelen genomen. Het openbaar ministerie startte tegen 97 agententen strafrechtelijke vervolging en 316 man kreeg een waarschuwing.
Alle politiekorpsen hebben sinds 1995 een bureau voor interne onderzoeken. Volgens de onderzoekers zijn er grote verschillen tussen de wijze waarop en wanneer een korps onderzoek instelt. De twee korpsen die naar verhouding de meeste sancties hebben opgelegd, zijn Zaanstreek-Waterland en Gooi en Vechtstreek, de twee kleinste korpsen. Ze worden gevolgd door de twee grootste: Amsterdam-Amstelland en Rotterdam-Rijnmond.
Volgens de auteurs van de Monitor is het niet zo dat de politie niet zou deugen. „Vast staat dat de Nederlandse politiekorpsen bereid zijn geweest gevoelige informatie beschikbaar te stellen, het geen in de meeste Europese landen ondenkbaar is. Met deze openheid van zaken is voldaan aan een belangrijke voorwaarde voor een professionele waarborging van de politiële integriteit.”