Rekenkamer: Economie Zeeland in gevarenzone
Het staat er niet al te best voor met de Zeeuwse economie. Dat blijkt uit een maandag gepresenteerd rapport over het provinciale werkgelegenheidsbeleid, vervaardigd door de Rekenkamer Zeeland.
Volgens de rekenkamer moet de politiek inzien dat het nodig is economische pijlers te kiezen, zodat er een „helder toekomstprofiel” van Zeeland ontstaat. Voor die aandachtsgebieden moeten dan projecten worden bedacht die gebaseerd zijn op een degelijke probleemanalyse, vanuit een heldere visie.De rekenkamer kon geen antwoord geven op de vraag of het werkgelegenheidsbeleid van de provincie succesvol is. Dat komt onder meer door de manier waarop de provincie beleidsdoelen omschrijft. Resultaten zijn niet meetbaar en politici kunnen niet worden afgerekend op hun beleid.
Het goede nieuws is dat Zeeland relatief weinig werkzoekenden heeft. Dat houdt verband met de vergrijzing, de lage arbeidsparticipatie van vrouwen en het feit dat (jonge) mensen elders een baan vinden. Echter, de werkgelegenheid is in de rest van Nederland bijna tweemaal zo hard gegroeid als in Zeeland, stelt het rapport.
„Er moet een gevoel van urgentie ontstaan”, zegt de voorzitter van de Rekenkamer, Joep Verburg. Ook David Luteijn, voorzitter van de Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging, vindt dat er wat moet gebeuren. „In Zeeland wordt vaak gedacht: ach, het gaat zijn gangetje wel, maar we kunnen niet stilstaan.”