Baptisten werken aan nieuw imago
De Unie van Baptisten Gemeenten in Nederland zal zich de komende jaren duidelijker profileren. Nieuw beleid moet de vitaliteit van de gemeenten vergroten. Dat besloot de algemene vergadering van de baptisten vrijdag. De vergadering kwam de afgelopen twee dagen in Sneek bijeen.
Vorig jaar rondde de unie een reorganisatieproces af dat 26 jaar had geduurd. In lijn daarmee werd een unieraad geïnstalleerd, alsmede een Dienstencentrum van de Unie van Baptisten Gemeenten (DUB). Beide instellingen moeten nu aan de slag om de baptisten een duidelijker gezicht te geven. Als nieuwe taakvelden werden geformuleerd ”zending en diaconaat”, ”jeugd” en ”gemeenteopbouw”.
De ongeveer 12.000 baptisten in Nederland, verenigd in negentig gemeenten, vertonen geen groei. De achterliggende twee jaar daalde het ledental zelfs met 156. „Vergeleken met de traditionele kerken doen we het niet slecht, maar we moeten meer investeren in de roeping om in deze tijd gemeente van Christus te zijn”, zei voorzitter Fokke Kooistra. „Een geloofsgemeenschap moet wervend zijn.”
Er zijn volgens de unieraad nauwelijks concreet uitgewerkte doelstellingen in de baptistengemeenten. Er wordt steeds meer gevraagd van een kleiner wordende groep, waardoor nieuwe kansen nauwelijks kunnen worden benut. De unie heeft ook geen duidelijk imago, niet naar buiten en niet naar binnen, zo concludeert de unieraad.
Unieraad en DUB formuleerden gisteren een aantal aandachtsgebieden, zoals visie en inspiratie, gemeenteopbouw en missie, onderlinge verbondenheid, communicatie (onder meer door een actuele website) en bezinning op de werkstijl. Besloten werd om voor 1 april 2003 een aantal regionale bijeenkomsten te beleggen de doelstellingen en taakvelden nader aan de gemeenten toe te lichten.
Kooistra zei desgevraagd dat baptisten een eigen traditie vormen tussen de gevestigde kerken en de vrije groepen. „Het gaat om een oude, rijke traditie die ingebed is in de wereldwijde gemeenschap van de Baptisten Wereld Alliantie. Alleen, we worden nu geconfronteerd met een onvoldoende profilering.”
Het besluit van de Nederlandse baptisten vorig jaar om vrouwen als voorgangers toe te laten, leidde bij een aantal gemeenten tot bezwaren. De Unie van Baptisten is een verband met autonome gemeenten die elkaar vrij laten. Toch wil een aantal gemeenten geen verantwoordelijkheid dragen voor het vrouwenbesluit. De algemene vergadering kwam vorig jaar aan deze bezwaren tegemoet door een formele regeling te treffen waardoor bezwaarde gemeenten geen verantwoordelijkheid hoeven te dragen voor het besluit.
De vergadering keurde vrijdag met een ruime meerderheid dit beleid goed. Kooistra kon niet zeggen hoeveel gemeenten bezwaar hebben aangetekend omdat bezwaardheid „in verschillende gradaties bestaat.”