Allochtonenorganisaties bewegen achterban naar stembus
Allochtonenorganisaties doen meer dan ooit te voren hun best om hun achterban naar de stembus te bewegen bij de komende Tweede Kamerverkiezingen. Allochtonen hebben hun lesje geleerd, zeggen zij vrijdag.
Jamal Ftieh, voorzitter van het landelijke Komitee Marokkaanse Arbeiders in Nederland (KMAN), gaat samen met moskee-, jongeren- en vrouwenorganisaties Marokkanen mobiliseren om hun stem uit te brengen. „Dat gaan we doen door een informatiecampagne op te zetten. We houden voorlichtingsbijeenkomsten, delen pamfletten en tweetalige informatieboekjes uit waarin de verschillende partijprogramma’s in vereenvoudigde vorm worden uiteengezet.”
Volgens de KMAN-voorzitter beseften veel Marokkanen voorheen niet dat hun passieve stemgedrag rechts in het zadel helpt en wat dat voor hen kan betekenen. „Men heeft zijn lesje geleerd en is meer bereid om naar de stembus te gaan om rechtse amateurs zoals de LPF’ers, die het niet nauw nemen met de multiculturele samenleving, de wind uit de zeilen te nemen”, aldus Ftieh.
Said Boudouft, voorzitter van het Samenwerkingsverband Marokkanen en Tunesiërs (SMT), verwacht ook dat de opkomst onder allochtonen hoger zal zijn dan bij de vorige verkiezingen. Volgens de SMT-voorzitter zijn allochtonen inderdaad meer bereid om naar de stembus te gaan. De migrantonvriendelijke kabinetsplannen zoals de afschaffing van het OALT (onderwijs in allochtone talen), de beperking van gezinshereniging en de korting van 90 procent op de kinderbijslag voor kinderen in Turkije en Marokko zouden volgens hem een belangrijke drijfveer vormen. „Mensen zien de komende verkiezingen als een kans om de plannen te obstrueren”, zegt Boudouft.
Naast frequente voorlichtingsbijeenkomsten zullen ook verkiezingsinstructies onderdeel zijn van hun campagne om hun achterban naar de stembus te krijgen. Bij de afgelopen verkiezingen zijn veel mensen, vooral ouderen, thuisgebleven omdat ze eenvoudigweg niet wisten hóe ze moesten stemmen.
Hatice Can-Engin, voorzitster van het Inspraak Orgaan Turken (IOT), weet vrijdag nog niet hoe ze haar achterban zal mobiliseren, maar vindt dat er stappen moeten worden ondernomen. „Het is nu nog belangrijker dat ook Turken hun stem uitbrengen en daarmee de politieke chaos in dit land helpen oplossen”, aldus de voorzitster.