Binnenland

LAKS noemt examens „opvallend slordig”

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) vindt de eindexamens tot nu toe opvallend onnauwkeurig opgesteld. Daardoor zijn ze onduidelijk, onjuist of multi-interpretabel.

Onderwijsredactie
22 May 2008 11:43Gewijzigd op 14 November 2020 05:52
AMSTERDAM – Het telefoonteam van de Eindexamenklachtenlijn in actie. Foto ANP
AMSTERDAM – Het telefoonteam van de Eindexamenklachtenlijn in actie. Foto ANP

Dat zei het LAKS woensdag, op de derde dag van de eindexamens. Na drie dagen is de klachtenteller ruim over de 25.000. Vorig jaar kwamen er op de ongeveer tien examendagen 92.082 klachten binnen, de meeste via de website. Vanaf ’s morgens tien uur zitten de LAKS-medewerkers mailtjes te lezen, om twaalf uur gaan de telefoonlijnen open.„Eindexamenkandidaten klagen voornamelijk over de onjuistheid van correctiemodellen en over onduidelijke vraagstelling. Daarnaast spelen er veel organisatorische problemen”, aldus het LAKS.

„Bepaalde vragen in de examens Duits (vwo) en Engels (havo) waren zo onlogisch, dat het voor examenkandidaten onduidelijk was wat het goede antwoord was. Hiernaast valt op dat er in bijna alle examens inmiddels spelfouten, rekenfouten, onlogische vragen en andere slordige foutjes zitten.” Over Duits werd verder opgemerkt dat de teksten erg lang waren en van Engels werd gezegd dat het „heel moeilijk” was.

Verder kreeg het LAKS klachten over examens die te laat begonnen en het feit dat er te weinig computers beschikbaar waren. Ook hadden de examenkandidaten last van stakende en toeterende buschauffeurs, een constant hoestende leraar, bouwers die gingen heien, het geluid van leraressen op hoge hakken, schoolbands die repeteerden en mobiele telefoons die afgingen. Nederland is uniek in Europa met de examenklachtenlijn. Het LAKS gebruikt de klachten om fouten in de examens recht te zetten, individuele problemen van examenkandidaten op te lossen en de normering aangepast te krijgen aan de moeilijkheidsgraad van de examens.

Leerlingen van het vwo bogen zich woensdag over Duits en biologie, havo-leerlingen beten zich vast in aardrijkskunde en Engels. Vmbo’ers hadden natuurkunde, scheikunde en Spaans, Turks en Arabisch op het programma staan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer