Economie

Vaticaan wil abortuswet aanpassen

Na drie jaar consequent hameren op de negatieve aspecten van de abortuswet, lijkt Benedictus XVI in Italië eindelijk zijn zin te krijgen.

Van onze correspondent
22 May 2008 11:12Gewijzigd op 14 November 2020 05:52

De uitslag van de laatste parlementaire verkiezingen in Italië, die in april werden gehouden, leidde ongetwijfeld tot feestvreugde in het Vaticaan. Berlusconi en zijn rechts-conservatieve coalitie wonnen met duidelijk verschil. En wat nog belangrijker is: belangrijke progressieve en bijna antikatholieke partijen, zoals extreme communisten, socialisten en radicaal-liberalen, haalden de kiesdrempel niet. „Zonder rekening te houden met feministen die buiten de geschiedenis staan en de luidruchtige radicalen, zijn er voldoende parlementariërs die de abortuswet willen aanpassen”, schreef het gezaghebbende weekblad Famiglia Cristiana (christelijke familie) deze week. „De mythe van de abortuswet kan worden afgebroken.”Uit het Vaticaan worden ook de stemmen luider die de dertig jaar geleden geïntroduceerde abortuswet (vergelijkbaar met de Nederlandse) ten minste willen aanpassen en die er het liefst helemaal van af willen. „Het is nu mogelijk om de plaag van een veel te liberale wetgeving op te heffen”, zei bisschop De Paolis, die een hoge functie heeft bij de Heilige Stoel, deze week tegen dagblad La Stampa.

Het kerkelijk offensief mag door de verkiezingsuitslag wind in de zeilen hebben gekregen, het orthodoxe standpunt wordt al drie jaar met regelmaat verwoord door paus Benedictus XVI. Antiabortus is een speerpunt van zijn pontificaat. Er gaat geen maand voorbij of de paus stelt abortus en abortuswetgeving aan de kaak. „De abortuswet is een diepe wond in onze samenleving”, zei hij zondag nog tijdens een bezoek aan Genua. Het lijkt er sterk op dat hij, anders dan zijn voorganger, zich niet bij de status-quo neerlegt. Volgens Benedictus XVI is over abortus „niet te onderhandelen.”

Hoewel de Rooms-Katholieke Kerk meent dat de paus een universele rol speelt, nemen de gebeurtenissen in Italië, historisch het kernland van de Rooms-Katholieke Kerk, altijd een bijzondere plek bij de kerkvorst in. De paus en de zijnen slaan traditioneel weinig acht op de scheidslijn tussen staat en kerk. Dit wordt door buitenstanders opgevat als zou de kerk te veel invloed hebben op de Italiaanse politiek.

Officieel nemen sommige politici nu echter afstand van de kerk. „De officiële positie van mijn partij is dat de abortuswet niet moet worden veranderd”, zegt Domenico Di Virgilio van Forza Italia, de partij van Silvio Berlusconi. Maar een parlementariër van de gematigd linkse oppositiepartij meent in Famiglia Cristiana dat „de abortuswet herzien nu mogelijk is.” Als Berlusconi en zijn linkse tegenstrevers het erover eens worden, kan de wet inderdaad op de helling. Maar het is niet voor te stellen dat de politiek haar handen brandt aan een wet waarvoor -zoals uit opiniepeilingen blijkt- in de samenleving een vrij grote consensus bestaat. Meer dan wat aanpassingen op de bestaande wet, zoals betere voorlichting van vrouwen, lijkt er niet in te zitten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer