Binnenland

Onnodig slechtziend door gebrek aan geld

Patiënten met ernstige gezichtsbeperking door achteruitgang van het netvlies van het oog krijgen in ons land niet de behandeling die nodig is. De therapie wordt in Nederland namelijk niet vergoed. Dagelijks lopen patiënten hierdoor onnodig oogschade op, waardoor zij toenemend slechtziend raken.

Van onze binnenlandredactie
3 December 2001 11:01Gewijzigd op 13 November 2020 23:18

Dit stelt prof. dr. J. E. E. Keunen, oogarts in het Leids Universitair Medisch Centrum en voorzitter van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG). Het gaat veelal om oudere patiënten met de zogeheten natte vorm van maculadegeneratie. Achteruitgang van de bloedvaten in het netvlies, de binnenbekleding van het oog, leidt bij hen tot aantasting van de gele vlek (macula). De gele vlek ligt centraal op het netvlies en is rijk aan zintuigcellen voor het scherp zien en het zien van kleuren.

Bij de natte vorm van maculadegeneratie krijgen de patiënten last van vervormingen in de beelden. Zij zien nog slechts vervormde beelden en kunnen minder goed lezen. Als de aandoening niet wordt behandeld, worden zij uiteindelijk zeer ernstig slechtziend.

De woekering van gedegenereerde bloedvaten en het toenemende gezichtsverlies kan bij 60 tot 70 procent van de patiënten tot staan worden gebracht met fotodynamische therapie (PDT), een vorm van laserbehandeling waarbij een lichtgevoelige stof in de bloedvaten wordt ingespoten. Het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap heeft het succes van de behandeling erkend. Het is inmiddels een officiële verstrekking voor alle verzekerden. Het ministerie van Volksgezondheid heeft echter geen budget ervoor toegewezen aan de ziekenhuizen. Dat leidt volgens Keunen tot grote problemen. „Wij weten als oogartsen niet meer waar we het geld vandaan moeten halen. Zelfs patiënten die de behandeling zelf willen betalen, mogen we niet behandelen. In dat geval zouden we een economisch delict plegen.”

De oogartsen staan volgens Keunen op dit moment voor een dilemma. Zij kunnen bij zo’n duizend patiënten per jaar ernstige slechtziendheid voorkomen, maar dat mogen zij niet, omdat zij zijn gebonden aan de ziekenhuisbudgetten. Die bieden geen ruimte voor een behandeling van 3000 gulden per patiënt.

Buitenland
De situatie is volgens Keunen des te schrijnender omdat in de ons omringende Europese landen de fotodynamische therapie wel wordt vergoed. De ziekenhuizen zijn volgens de oogartsen verplicht hun patiënten te attenderen op de mogelijke behandeling in het kader van de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer