President Ivoorkust stemt in met vredesvoorstel
De Ivoriaanse president Laurent Gbagbo heeft vrijdag ingestemd met een plan om een eind te maken aan de opstand in Ivoorkust. Donderdag schaarden de opstandelingen zich al achter het voorstel.
Het plan is opgesteld door een team vredesbemiddelaars, dat bestaat uit zes ministers uit West-Afrikaanse landen. Donderdag ondertekenden de rebellen het plan al in hun bolwerk, de noordelijke stad Bouaké. Deze bestandsovereenkomst moet leiden tot beëindiging van de strijd, onderhandelingen met de regering en voedselleveranties aan de steden onder hun bevel.
President Gbagbo liet op de Ivoriaanse televisie weten dat hij instemt met het vredesvoorstel. „Ik kan zeggen dat ik het raamwerk van dit voorstel accepteer als een basis voor onderhandelingen”, zei hij. De president verklaarde verder dat hij de voormalige kolonisator Frankrijk, dat ongeveer 1000 militairen in het land gestationeerd heeft, heeft verzocht om tot het begin van de onderhandelingen op te treden als buffer tussen de rebellen en het regeringsleger.
Er was al eerder sprake van een ophanden zijnde wapenstilstand, maar die werd steeds uitgesteld. Dinsdag nog braken de rebellen de onderhandelingen af omdat zij niet geloofden dat Gbagbo echt op vrede uit was.
Volgens het laatste voorstel van de bemiddelaars zouden de opstandelingen hun wapens moeten inleveren en met de regering moeten plaatsnemen aan de onderhandelingstafel. Het is nog onduidelijk of dit het voorstel is waar nu zowel de regering als de opstandelingen mee hebben ingestemd.
Volgens Gbagbo worden waarschijnlijk aankomende dinsdag „in een Ivoriaanse stad” onderhandelingen geopend tussen delegaties van de regering en de opstandelingen.
Gbagbo zei in een gisteren gepubliceerd dagbladinterview dat zijn regering wapens en munitie had gekocht van Angolese bedrijven. Hij ontkende echter dat er Angolese soldaten naar Ivoorkust zijn gehaald. Ook de Angolese ambassade in Ivoorkust ontkende, maar een Europese minister van Buitenlandse Zaken zei op basis van anonimiteit dat er 500 Angolese militairen in Ivoorkust zijn.
De opstand in Ivoorkust begon met een mislukte couppoging op 19 september door militairen die uit het leger waren ontslagen. Zij hebben het vertrek van de president en vrije en eerlijke verkiezingen geëist. Sindsdien is de onrust in het land groot gebleven en heeft de opstand zich steeds meer uitgebreid. In het noorden van het land houden de rebellen drie belangrijke steden bezet: Korhogo, Bouaké en Dalao.