Kerk & religie
Grote Kerk Elst

Sinds 1947 werd algemeen aangenomen dat de plek van de huidige Grote Kerk in Elst (Gld.) ruim 2000 jaar ononderbroken een religieuze betekenis zou hebben gehad.

ELST – De Grote Kerk in Elst. Archeologen van de Vrije Universiteit in Amsterdam hebben vastgesteld dat de plek waarop de kerk staat minder lang een religieuze functie heeft gehad dan altijd werd aangenomen. Foto Nationale Beeldbank
ELST – De Grote Kerk in Elst. Archeologen van de Vrije Universiteit in Amsterdam hebben vastgesteld dat de plek waarop de kerk staat minder lang een religieuze functie heeft gehad dan altijd werd aangenomen. Foto Nationale Beeldbank
Archeologen ontdekten in dat jaar dat de kerk gebouwd is op de fundamenten van twee oudere kerken uit de middeleeuwen en twee tempels uit de Romeinse tijd. Nieuw archeologisch onderzoek, uitgevoerd door archeologen van de Vrije Universiteit in Amsterdam, maakt echter aannemelijk dat de plek eeuwenlang geen religieuze betekenis had. De archeologen maakten vanmorgen hun bevindingen bekend tijdens een bijeenkomst in het gemeentehuis van Elst.

Archeologisch onderzoek dat in 1947 binnen de muren van de kerk werd uitgevoerd, verlengde in één klap de geschiedenis van de kerk met bijna 1500 jaar en plaatste de locatie daarmee op de kaart als een van de oudste religieuze plaatsen van Nederland. Onder de huidige kerk, zelf al een monument uit de 15e eeuw, werden namelijk fundamenten van twee oudere kerken uit de middeleeuwen en van twee tempels uit de Romeinse tijd blootgelegd. De oudste tempel werd omstreeks 50 na Chr. gebouwd en een halve eeuw later door een grotere en monumentalere tempel vervangen. De eerste christelijke kerk stamt uit de 8e eeuw.

Bij het recente onderzoek van de VU werden echter geen vondsten gedaan uit de periode tussen het midden van de 3e eeuw en de 7e eeuw na Chr.. De onderzoekers vermoeden daarom dat de bouw van de christelijke kerken bovenop de ruïnes van de Romeinse tempels niet gemotiveerd is door de wens bestaande heidense praktijken te christianiseren. De locatiekeuze voor de kerk werd eerder ingegeven door de beschikbaarheid van geschikt steenmateriaal dat in de vorm van de tempelruïnes ruimschoots aanwezig was. Verder laat een schriftelijke bron uit de 8e eeuw zien dat voor de meest betrokken tijdgenoten de plek in de eeuwen voorafgaand aan de bouw van de kerk geen religieuze betekenis had.

Meer informatie over de archeologische activiteiten rondom de Grote Kerk in Elst is te vinden op de website www.acvu.nl.

Nieuwe kerk hhg Waarder
WAARDER -De hersteld hervormde gemeente van Waarder heeft zaterdag haar nieuwe tijdelijke kerkgebouw in Driebruggen officieel in gebruik genomen. In de kerkdienst ging de eigen predikant, ds. P. de Vries, voor. De kerkzaal van het nieuwe tijdelijke kerkgebouw telt ongeveer 550 zitplaatsen. Verder heeft het gebouw vier zalen, een keuken en een consistorie. Parkeren kan gedeeltelijk op eigen terrein. Verder wordt voor het parkeren gebruikgemaakt van het bedrijfsterrein van buren. De kansel en de kerkbanken zijn afkomstig uit de christelijke gereformeerde kerk van Noordeloos.

Het ontwerp van het gebouw is van de hand van Atelier voor bouwkunde Van der Smit in Stolwijk. De bouw van het casco is uitgevoerd door bouw- en aannemingsbedrijf Goudriaan-Jongerius te Waarder. De afbouw is uitgevoerd door vrijwilligers uit de gemeente.

Totaal zijn de kosten van het nieuwe kerkgebouw begroot op 775.000 euro. Door een schenking van het kerkinventaris en het verstrekken van hoge kortingen op de bouwmaterialen door leden en niet-leden kon de gemeente ruimschoots binnen de begroting blijven.

De kerkelijke gemeente is op dit moment in onderhandeling over de aankoop van een stuk grond in Driebruggen waarop op termijn een nieuwe kerk gebouwd kan worden. Het zaterdag in gebruik genomen tijdelijke kerkgebouw is zodanig ontworpen dat het na geringe aanpassingen ook gebruikt zou kunnen worden als kantoor of bedrijfsruimte.

De hersteld hervormde gemeente in Waarder telt ruim 530 leden.

Cgk Eemdijk 75 jaar
EEMDIJK - Het is op 2 juni 75 jaar geleden dat de christelijke gereformeerde kerk (cgk) te Eemdijk werd geïnstitueerd, zo meldt het jongste nummer van het CGK-orgaan De Wekker. Op 2 juni 1933 werd in de plaatselijke School met de Bijbel de eerste kerkenraad verkozen. Op 9 juni had vervolgens de ingebruikname van het -toenmalige- kerkgebouw plaats.

In verband met het jubileum belegt de kerkenraad op 2 juni een herdenkingsbijeenkomst, die om 19.30 uur begint. Er is daarna ook gelegenheid tot het bezichtigen van een foto-expositie.

Luidklok Stedum
STEDUM -Een luidklok van de Bartholomeuskerk in Stedum is gerestaureerd en hangt sinds kort weer aan de klokkenstoel in de toren. Enkele jaren geleden is de klok uit de toren verwijderd. De klok van 890 kilo is bij de restauratie opnieuw gevormd naar origineel model en voorzien van een nieuwe smeedstalen klepel. De restauratie van de klok uit 1300 is uitgevoerd door fam. Lachenmeijer Glocken Schweisswerk uit Nördlingen (Duitsland). De opdrachtgevers voor de restauratie waren de kerkrentmeesters van de hervormde gemeente in Stedum-Lellens-Wittewierum-Ten Post .

Sloop Pius X Kerk Amsterdam
AMSTERDAM -De Task Force Toekomst Kerkgebouwen heeft bezwaar aangetekend bij het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart tegen het instemmen met de sloop en het niet verlenen van de gemeentelijke monumentenstatus voor de naoorlogse Pius X Kerk. De kerk is gebouwd in 1960, door de bekende architect Jan van der Laan. Ondanks een positief advies voor een bescherming als gemeentelijk monument door het hoofdstedelijke Bureau Monumenten en Archeologie verleende het stadsdeel eind februari een sloopvergunning voor de kerk.

De Task Force is van mening dat bij de besluitvorming van het stadsdeel te veel ruimte is gegeven aan de wens tot sloop door het bisdom Haarlem. Het bisdom wil met een verplichting tot sloop van de kerk binnen zes maanden herbestemming van het kerkgebouw onmogelijk maken. Bovendien kan het bisdom de verkoopwaarde van het stuk grond goed gebruiken, aldus de Task Force.

Woningcorporatie De Alliantie verwierf voor 1,4 miljoen euro het perceel zonder erfpacht. Nieuwe kandidaten voor het gebruik van het kerkgebouw, zoals een baptistengemeente en diverse andere organisaties, krijgen zo geen kans om het gebouw een tweede leven te bezorgen, vindt de Task Force.

De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer