Economie

Extra politie op de markt bij komst euro

Marktkooplieden nemen extra veiligheidsmaatregelen rond de invoering van de euro per 1 januari. De Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH) heeft met de politie afgesproken dat in de eerste weken van januari extra blauw op markten rondloopt.

ANP
19 October 2001 10:29Gewijzigd op 13 November 2020 23:14

Ook is met banken overeengekomen dat marktkooplui hun voorraad euro’s eind december thuis of op een ander voorkeuradres bezorgd kunnen krijgen. Hierdoor wordt het gesleep met grote sommen geld beperkt. Dat zei J. Tempelaars van de CVAH gisteren tijdens de jaarlijkse beurs voor de detailhandel in Utrecht.

De circa 25.000 kooplieden in Nederland lopen tijdens de omwisseling naar de nieuwe munteenheid een verhoogd risico beroofd te worden, stelt hij. Vooral wanneer ze met hun voorraad wisselgeld in euro’s en guldens naar marktplaatsen trekken en met hun dagopbrengst weer naar huis moeten.

„Marktmensen zijn gewend relatief veel contant geld bij zich te hebben, maar met de omwisseling in de eerste helft van januari wordt die hoeveelheid cash wel verdubbeld. Ze moeten dus waakzamer zijn”, waarschuwde hij.

Het gesleep met grote sommen geld moet volgens hem zo veel mogelijk worden voorkomen. „Marktkooplui moeten goed bedenken op welke plaats de bank het beste hun voorraad euro’s kan bezorgen. Dat kan bij hen thuis, maar net zo goed bij vrienden. De meeste marktkooplieden hebben immers geen vast winkeladres zoals andere ondernemers.”

Met de politie is afgesproken dat zij vooral extra zal surveilleren als de markt begint en eindigt. Want als de markt eenmaal volop in bedrijf is en de kramen naast elkaar staan, is er minder kans op overvallen. „De sociale controle is dan groot. Iemand die dan een koopman durft te beroven, komt echt niet zomaar van de markt af”, stelde hij.

De CVAH praat ook nog met banken in de buurt van marktplaatsen. „Want we willen kooplieden adviseren bij die banken regelmatig geld te storten. Ongeacht of ze daar een rekening hebben lopen.”

Ontvluchten
De omschakeling naar de euro op zich is geen probleem volgens Tempelaars. „Marktkooplieden gaan in januari dan ook niet massaal op vakantie om het hele verhaal te ontvluchten, zoals wel eens wordt gesuggereerd. Rekenen of omrekenen is iets wat het publiek op de markt overwegend goed kan. Dat zal dan ook zeker eerlijk verlopen. Al was het maar omdat mensen op de markt doorgaans goed voor zichzelf opkomen als ze het ergens niet mee eens zijn.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer