Economie

Financiële onrust blijft geld kosten

De onrust op de financiële markten houdt aan en vooral een open economie als Nederland zal hiervan hinder hebben.

Redactie economie
16 May 2008 10:44Gewijzigd op 14 November 2020 05:51

Dat zei president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) woensdagavond tijdens een toespraak op een besloten bijeenkomst in Amsterdam.„Het einde van de problemen op de Amerikaanse huizenmarkt, de bron van de marktonrust, is nog niet in zicht”, aldus Wellink. Nederland is volgens de DNB-voorman binnen Europa gevoeliger voor ontwikkelingen binnen de Verenigde Staten. „Recente kwartaalcijfers van Aegon zijn hiervan een voorbeeld: het bedrijf incasseerde een winstdaling van 75 procent.”

Volgens Wellink is er „geen reden tot paniek.” De bankpresident stelt dat de veranderingen voor het Nederlandse bedrijfsleven „juist een uitdaging” zijn.

Verder benadrukte Wellink, tevens bestuurslid van de Europese Centrale Bank (ECB), dat de prioriteit van de ECB is de „inflatieverwachtingen in lijn te houden met prijsstabiliteit.” Belangrijk is volgens hem dat de hogere inflatie niet leidt tot hogere lonen. „De hogere prijsdruk komt op een slecht moment”, aldus Wellink. „Een koufront komt op ons af. Net nu de zomer goed begint los te komen.”

De koopkracht van consumenten loopt volgens de DNB-voorman een deuk op. „Impulsen die de koopkracht in 2007 nog steunden, vallen dit jaar grotendeels weg: er komen minder banen bij en de kosten voor levensonderhoud nemen toe.” Als oorzaak van de hogere kosten noemt Wellink hogere energie- en voedselprijzen, hogere socialezekerheidspremies en huren en de verhoging van de omzetbelasting met 1 procent.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bleek donderdag dat de kredietcrisis en de daarmee gepaard gaande onrust zijn uitwerking op de Nederlandse economie niet heeft gemist. Consumenten zijn voorzichtiger geworden en geven minder uit. „De vaart is er even uit”, aldus econoom Michel Vergeer van het CBS.

Het Nederlandse bruto binnenlands product (bbp), de totale waarde van alle geproduceerde goederen en diensten, nam in het eerste kwartaal toe met een magere 0,2 procent. Deze kwartaal-op-kwartaalgroei is de laagste in drie jaar. In het vierde kwartaal vorig jaar steeg het bbp nog met 1,2 procent ten opzichte van het derde kwartaal.

Op jaarbasis groeide de Nederlandse economie het afgelopen kwartaal met 3,1 procent tegen 4,4 procent in het vierde kwartaal. Deze stijging kwam voor een deel op het conto van de aardgasproductie. Zonder dit mee te nemen, ging de Nederlandse economie met 2,2 procent vooruit.

De consumptie van duurzame goederen zoals kleding, meubels en auto’s, steeg met 0,5 procent ten opzichte van een jaar geleden. Dit was het laagste groeicijfer in drie jaar. Op kwartaalbasis namen de bestedingen af.

Opvallend is volgens Vergeer ook een afname van de consumptie van kleding en schoenen. De winkels in deze sector verkochten 4 procent minder. „Het is niet helemaal duidelijk waar het door komt. Sneeuw, slechte vallende mode, of het vertrouwen, maar de Paasverkopen vielen duidelijk tegen.”

Directeur Dominique Strauss-Kahn van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zei donderdag dat het hoogtepunt van de kredietcrisis achter de rug is. Maar de gevolgen van de crisis zullen volgens hem de komende maanden nog wel sterk voelbaar zijn.

Strauss-Kahn deed zijn uitspraken tegen een commissie van het Europees Parlement in Brussel. Banken en andere financiële instellingen hebben de schade die zij hebben opgelopen als gevolg van de hypotheek- en kredietcrisis nu voor het grootste gedeelte onthuld, aldus de IMF-baas. „Het slechtste nieuws is nu wel geweest.”

Maar omdat de ’gewone’ economie sterk verweven is met de financiële wereld, zullen de gevolgen van de problemen op de hypotheek- en kredietmarkten nog „enkele kwartalen spelen”, zei Strauss-Kahn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer