Geen wegwijzer, maar gids voor jeugd
Een van de basisprincipes in het leiderschap is vertrouwen. Dat vertrouwen moet in het kerkelijk jeugdwerk van meerdere kanten komen: van de kerkenraad, van de ouders, van de medeleiders, maar nog het meest van de jongeren zelf.
Dat zei RMU-directeur P. Schalk donderdagavond in Bunschoten tijdens de jaarvergadering van het Landelijk Contact Jeugdverenigingen Christelijke Gereformeerde Kerken (LCJ). Hij sprak over inspirerend leiderschap.Om duidelijk te maken wat vertrouwen is, geeft Schalk een voorbeeld uit zijn eigen gezinssituatie. „Mijn dochtertje fietste ooit met haar ogen dicht mee naar de kerk, terwijl ik haar trok. Toen ik haar vroeg of ze niet bang was dat ze bijvoorbeeld tegen een paal zou aanrijden, reageerde ze verbaasd: Nee, u houdt me toch vast?”
Volgens de RMU-directeur moet in het kerkelijk jeugdwerk vertrouwen van meerdere kanten komen. „De kerkenraad moet vertrouwen hebben in degenen die ze roept tot het leiderschap. Vertrouwen moet ook komen van collega-leidinggevenden. Daarnaast moeten de ouders of verzorgers van kinderen de jeugdleiders vertrouwen. Zij moeten er immers op kunnen rekenen dat wat leidinggevenden met hun kinderen doen, past bij de eigen opvoedingsprincipes. Maar misschien is het vertrouwen van jongeren in de leidinggevenden zelf het meest noodzakelijk. Hoe zullen jongeren anders het gezag van de leiding accepteren en naar ze toe gaan met hun vragen?”
Leidinggevenden moeten het vertrouwen van jongeren verdienen, waarschuwt Schalk. „Je hebt het niet zomaar. Je verdient het langzaam, maar je kunt het in één moment kwijtraken. Niet voor niets luidt een uitdrukking dat het vertrouwen te voet komt, maar te paard weer gaat.”
Roddel
Volgens Schalk zijn vijf eigenschappen nodig om geïnspireerd leiderschap te vertonen. Zo moet een leider authentiek overkomen, integer zijn, transparant werken, een visie hebben op het jeugdwerk en dienstbaar willen zijn aan anderen. „Speel anderen niet na, maar blijf jezelf. Wees ook eerlijk en rechtvaardig. Vertel geen dingen aan anderen die jongeren jou onder vier ogen hebben toevertrouwd. Probeer roddel en achterklap tegen te gaan. Dat kan als een splijtzwam binnen een vereniging werken.”
Jongeren hebben recht op duidelijkheid, stelt de RMU-directeur verder. „Wees open over wat je zelf wilt en wat je verwacht van de jeugd. Leg uit waarom bepaalde keuzes nodig zijn als je een weekendje weggaat met de vereniging. Bovendien moeten leidinggevenden werken met een doel. Kerkelijk jeugdwerk is niet iets vrijblijvends, maar moet jongeren voorbereiden op een plaats in de kerk en de maatschappij. Daarnaast moet een jeugdleider dienstbaar willen zijn. Dit betekent niet de baas willen spelen, maar er wel zijn voor de jongeren.”
Ook leidinggevenden kunnen het soms moeilijk hebben als ze weer een verenigingsavond voor de boeg hebben, weet Schalk. „Inspiratie is niet maakbaar. Maar al zit je zelf in het duister, spreek dan toch maar goed van de Heere. Al moet dat geen trucje worden. Maar als een christen vervuld is met Christus, zou dat niet merkbaar en voelbaar zijn? Dan ben je als leidinggevende niet alleen een wegwijzer aan de kant van de weg. Dan ga je als een gids met de jongeren mee, samen achter de Overste Leidsman aan.”
Nieuwe huisstijl
Tijdens het huishoudelijke gedeelte gingen de LCJ-leden ermee akkoord dat het woord ”jeugdverenigingen” in de naam van de organisatie wordt vervangen door het woord ”jeugdwerk”. De naamswijziging hangt samen met de overname vorig jaar van de Zondagsscholenbond. Bovendien spraken de leden zich uit voor verbreding van het regionale +16-jeugdwerk met activiteiten voor -16-verenigingen en zondagsscholen. Ook presenteerde het LCJ een nieuwe huisstijl. Begin september zal een nieuwe website worden geïntroduceerd.