Balkenende probeert EU gerust te stellen
Premier Balkenende heeft donderdag geprobeerd binnen de Europese Unie de zorg weg te nemen over de demissionaire status van zijn kabinet. Balkenende belde daarover met de Deense premier Rasmussen, die op dit moment voorzitter is van de Europese Unie.
Balkenende zei hem dat het kabinet, mits gesteund door de Tweede Kamer, gewoon bevoegd is omop de komende Europese toppen besluiten te nemen over de uitbreiding van de EU. Maar tegelijkertijd moest minister De Hoop Scheffer van Buitenlandse Zaken de Tweede Kamer melden dat hij komende maandag op een vergadering met Europese collega’s in Luxemburg geen Nederlands standpunt kan uitdragen. Het kabinet is het immers nog niet eens en heeft ook nog niet met de Kamer kunnen overleggen.
Donderdagochtend was eurocommissaris Verheugen op bezoek bij de Tweede Kamer om uitleg te geven over de plannen van de Europese Commissie om in 2004 de EU uit te breiden met tien landen uit Oost- en Midden-Europa. Verheugen waarschuwde de Kamer de EU-uitbreiding niet te dwarsbomen. „Ik zeg u met een eerlijk geweten: dit is de best voorbereide uitbreiding in de geschiedenis van de Europese Unie.” Hij waarschuwde verder dat Nederland geen koppeling moet maken tussen de wens om het landbouwbeleid te hervormen en het afronden van de onderhandelingen.
Het kabinet eist al enige tijd, samen met Duitsland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk, een grondige hervorming van het Europees landbouwbeleid. Volgens de Duitse eurocommissaris is Nederland echter de enige lidstaat die die koppeling heeft gelegd.
Na afloop van zijn gesprek met een aantal kamerleden zei Verheugen dat hij er alle vertrouwen in heeft dat Nederland „door zal gaan een sterke steunpilaar te zijn voor de integratie van de Europese Unie. Het gaat om politieke wil.”
PvdA en GroenLinks noemen het een afgang dat het kabinet maandag in Brussel nog geen Nederlands standpunt kan uitdragen. PvdA-woordvoerder Timmermans noemde het „geen porem dat Nederland over dit belangrijke onderwerp zijn mond moet houden. Dit is van een bedenkelijk niveau.” Zijn collega van GroenLinks, Karimi, noemde het „onacceptabel.” De bewindslieden kregen echter steun van VVD en CDA.