Calvijn was niet vies van een wijntje
Wijn drinken hoeft niet slecht te zijn. Het Instituut voor Reformatieonderzoek (IR) te Apeldoorn importeert 5000 flessen rode wijn uit Zuid-Afrika. Op het etiket staat Johannes Calvijn.
Het IR verkoopt de flessen om Calvijnprojecten in Nederland te ondersteunen, zegt directeur prof. dr. H. J. Selderhuis. Volgend jaar is het vijf eeuwen geleden dat de reformator in Noyon in Frankrijk werd geboren. „Het Luthermuseum in Wittenberg verkoopt bier; bij Calvijn dachten we aan wijn.”De flessen Calvijnwijn kosten vijfenhalve euro per stuk, twee voor een tientje. De opbrengst gaat naar de Calvijnwerkgroep, die onder meer congressen en tentoonstellingen organiseert en lesbrieven voor scholen ontwikkelt. „Het is een mooi product om anderen cadeau te geven”, aldus prof. Selderhuis. „Iets tastbaars voor het Calvijnjaar.”
De Calvijnwijn is een Cinsault Pinotage uit Zuid-Afrika. Het wijnhuis dat de wijn voor het Instituut voor Reformatieonderzoek importeert, omschrijft deze -in de gebruikelijke barokke taal- als „zacht en fris, diep rood van kleur met paars in de rand.” De Calvijnwijn heeft verder een „zeer rijke rijpe geur met veel bessenfruit en zachte vanille. Een frisse, elegante smaak met kracht, rokerigheid, vanille, karamel en bessenfruit. En een lange, kruidige afdronk, een beetje mint en rokerig met karamel.”
Niet vies
Calvijn was zelf ook niet vies van een wijntje, weet prof. Selderhuis, die bezig is aan een biografie over de zestiende-eeuwse reformator. „De kleine raad in Genève schonk hem eens een vat oude wijn als beloning voor zijn inzet voor de stad. Volgens Calvijn had God de wereld met geen ander doel geschapen dan dat de mens er gelukkig zou worden en dat hield onder andere in: genieten van lekker eten en heerlijke wijn. Mensen hebben weliswaar genoeg aan water, zei hij, maar God heeft toch wijn gegeven om ons vrolijk te maken.”
Calvijn, die toegaf dat hij tegen de dorst altijd de neiging had meer wijn te drinken dan eigenlijk was toegestaan, kende de gevaren van alcohol. Hij waarschuwde dan ook tegen overdaad. „Maar als wijn vergif is voor een dronkaard”, zo schreef hij, „wil dat toch niet zeggen dat iedereen er een afkeer van moeten hebben? Alsjeblieft niet, zeg. Wij laten ons daar de smaak niet door bederven, integendeel ons smaakt de wijn heerlijk!”
Mensen mogen van goede wijn genieten, noteerde Calvijn in zijn Institutie. „Wanneer iemand twijfelt of hij een goed merk wijn mag drinken, zal hij vervolgens nog geen verschaalde wijn met een vredig geweten drinken en ten slotte zal hij geen water dat zoeter of beter is dan ander water durven aanraken. Ten slotte zal het nog zover met hem komen, dat hij het voor zonde houdt over een grasspriet te stappen die hem dwars voor de voet ligt.”
Reformatiemuseum
Prof. Selderhuis overhandigde gisteren de eerste fles Calvijnwijn aan dr. Isabelle Graesslé van het Musée International de la Réforme te Genève. Beide instellingen sloten gisteren een contract over samenwerking op het gebied van het Calvijnonderzoek.
De eerste gezamenlijke activiteiten hebben rondom het Calvijnherdenkingsjaar 2009. Belangrijk onderdeel van het contract is de tentoonstelling over het leven van Calvijn die volgend jaar gelijktijdig in Genève en in Dordrecht getoond zal worden. Al eerder sloot het IR daarover een overeenkomst met de stad Dordrecht.
www.instituutreformatieonderzoek.nl