Almere gaat geweld tegen ambtenaar registreren
Geweld en agressie tegen brandweerlieden, medewerkers van de sociale dienst of andere ambtenaren komen in het vervolg in Almere in een registratiesysteem terecht.
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten liet vrijdag weten dat Almere de eerste gemeente is die gaat werken met het zogenoemde Gemeentelijk Incidenten Registratiesysteem (GIR). Het systeem wordt donderdag geïntroduceerd.In het GIR kunnen medewerkers gevallen van agressie melden, waardoor de gemeente maatregelen kan treffen om zoiets in de toekomst te voorkomen. Tegelijk met het registratiesysteem krijgt Almere een ”arbocatalogus”, waarin diverse oplossingen staan voor de aanpak van agressie en geweld tegen gemeenteambtenaren.
Geweld tegen overheidsdienaren en hulpdiensten staat al enige tijd in de belangstelling. De Tweede Kamer sprak zich in januari uit voor snelrecht tegen plegers van geweld tegen politieagenten, ambulancepersoneel en brandweerlieden. Minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken laat de Universiteit van Utrecht onderzoek doen naar de aanpak van geweld tegen onder anderen ambtenaren. Het onderzoek moet een inventarisatie opleveren van de wijze waarop overheidsinstellingen geweld en agressie aanpakken. Ook moet duidelijk worden in hoeverre schade op de dader kan worden verhaald.
In de rechtszaak tegen de man die in oktober 2006 medewerkers van de sociale dienst in Zeist neerstak, is het openbaar ministerie in hoger beroep gegaan. „Om een signaal te geven”, zei officier van justitie Willem Nijkerk deze week in het OM-blad Opportuun.
De man kreeg 2,5 jaar cel en tbs opgelegd en dat vindt de aanklager te weinig. Het signaal is wat Nijkerk betreft: „Dit is onacceptabel, blijf van de mensen in de publieke sector af.”
Ruim de helft van het overheidspersoneel heeft te maken met agressie. Het gaat daarbij in veel gevallen om verbale agressie en intimidatie. Zo bleek vorig jaar uit een onderzoek dat het ministerie van Binnenlandse Zaken uitvoerde.
In een tijdsbestek van twaalf maanden werd ruim een derde van de ambtenaren verbaal agressief benaderd door klanten, terwijl 28 procent werd geconfronteerd met intimidatie.
Lichamelijk geweld en ongewenste seksuele aandacht kwamen beduidend minder vaak voor.
De politie vormde duidelijk een uitzondering op het algemene beeld.
Bijna zeven op de tien medewerkers hebben daar te maken met verbale agressie. Lichamelijk geweld treft ruim twee vijfde van het politiepersoneel. Ook ongewenste seksuele aandacht en intimidatie komen relatief veel voor bij de politie.