Kerkgang in Engeland daalt sterk
Het kerkbezoek in Groot-Brittannië zal de komende veertig jaar dramatisch afnemen. In 2050 zullen er beduidend meer moskeebezoekers zijn dan geregelde kerkgangers. Dat meldde het Londense dagblad The Times gisteren op basis van onderzoek door bureau Christian Research.
Uit het rapport ”Religious Trends” blijkt dat het aantal religieus actieve hindoes in de buurt zal komen van het aantal christenen dat regelmatig op zondag een kerk bezoekt. De terugloop in kerkgang doet zich in gelijke mate voor in Engeland, Wales en Schotland.Het aantal Britten dat ten minste één keer per maand naar een kerk gaat, zal van ongeveer 4 miljoen nu teruglopen naar 899.000 in 2050, voorspelt Christian Research. Het aantal religieus actieve moslims zal juist sterk toenemen, van 1 miljoen op dit moment naar bijna 2,7 miljoen in 2050. Het aantal hindoes zal van 400.000 ruim verdubbelen tot 855.000.
Van de ongeveer 60 miljoen Britten is op dit moment bijna 72 procent lid van een kerk; 2,8 procent is moslim en 1 procent hindoe. De rest behoort tot kleinere geloofsrichtingen of is niet-religieus.
Door toenemende vergrijzing worden de problemen met name voor de methodisten en de presbyterianen nijpend. Veel van de kerkgangers zijn ouder dan 65 jaar. Christian Research verwacht dat methodistische en presbyteriaanse kerkgenootschappen zich al vóór 2030 genoodzaakt zullen zien om te gaan fuseren. In 2050 zullen er naar schatting nog maar 3600 methodistische en 4400 presbyteriaanse kerkgangers in Groot-Brittannië zijn.
Alleen de grote baptistenkerken en de onafhankelijke evangelische denominaties onttrekken zich enigszins aan de negatieve trend, al is ook daar teruggang in kerkbezoek merkbaar. In Noord-Ierland is een klein gebied waar sprake is van juist toenemende kerkgang: pinkstergemeenten en andere onafhankelijke groeperingen met veel immigranten groeien daar en openen er nieuwe kerkgebouwen. Deze trend zal zich naar verwachting tot 2050 doorzetten.
Door de sterke daling van het kerkbezoek komen zelfs grote kerkgenootschappen als de Anglicaanse Kerk (de staatskerk) en de Rooms-Katholieke Kerk in financiële problemen. Zij zullen kerkgebouwen moeten afstoten. De Britse kerken zijn vooral afhankelijk van giften, bijdragen en collecten. Het onderzoeksbureau stelt daarom voor om onder meer de kerklidmaatschapsheffing uit 2005 de continueren.
The Times denkt dat het rapport van Christian Research wel eens koren op de molen zou kunnen zijn van degenen die de bevoorrechte positie van de Anglicaanse Kerk als staatskerk ter discussie stellen. Parlementslid Martin Salter: „Deze cijfers tonen aan hoe absurd het is om één christelijke stroming te bevoordelen boven andere delen van het christendom en boven de vele andere religies in ons land.”
De Anglicaanse Kerk plaatst kanttekeningen bij het onderzoek van Christian Research. Lynda Barley, directeur Kerkonderzoek: „Deze cijfers geven maar een deel weer van de religieuze trends die zich op dit moment voordoen. Er zijn meer dan 1,7 miljoen mensen die elke maand diensten bijwonen in een kerk of kathedraal van de Anglicaanse Kerk. Dit cijfer ligt 30 procent hoger dan dat van Christian Research, die alleen rekent met het kerkbezoek op zondag. Sinds 2000 is het aantal kerkgangers stabiel en we hebben geen redenen om aan te nemen dat het in de nabije toekomst drastisch zal afnemen.”
Volgens David Voas, hoogleraar bevolkingsonderzoek aan de Universiteit van Manchester, is het belangrijkste probleem waarmee kerken worstelen de vraag hoe kerkelijk betrokken ouders hun kinderen bij de kerk kunnen houden. „Zolang ze worden uitgelachen omdat ze naar de kerk gaan, zal het moeilijk zijn de dalende trend te doorbreken. Jonge moslims leven in een heel andere wereld. Religie betekent voor hen juist dat ze trots zijn op de eigen geestelijke en culturele erfenis. Jonge moslims zijn in religieus opzicht vaak actiever dan hun ouders.”