McGovern: Obama is onze kandidaat
„We hebben een presidentskandidaat en zijn naam is Barack Obama”, aldus de 85-jarige George McGovern, die in 1972 als Democratisch presidentskandidaat een vergeefse gooi naar het presidentschap deed. McGovern steunt Obama’s kandidatuur, nadat hij zich eerder achter Hillary Clinton had geschaard.
McGovern betuigde woensdag niet alleen zijn steun aan Obama, maar deed bovendien een beroep op Clinton om te stoppen, „zodat wij ons kunnen concentreren op een verenigde Democratische Partij die in november het Witte Huis kan veroveren.”Duidelijker kon het niet, maar Hillary Clinton liet weten dat zij voorlopig doorgaat. „West-Virginia is een van de staten die wij in november moeten winnen en ik hoop dat jullie mij volgende week (bij de voorverkiezing daar, red.) helpen daarmee een begin te maken”, aldus Clinton in Shepherdstown in West-Virginia.
Heeft zij dan werkelijk nog hoop dat zij Obama de Democratische presidentskandidatuur kan ontfutselen? Dat is volgens John Zogby, directeur van het gelijknamige bureau voor nationale opiniepeilingen in de VS, niet erg waarschijnlijk. „Clinton maakte gisteren bekend dat zij meer dan 6 miljoen dollar uit eigen middelen aan haar campagne heeft geleend. Dat betekent dat haar sponsors het laten afweten. De steun van McGovern en drie andere superafgevaardigden voor Obama maakte gisteren duidelijk dat ook deze groep waarop zij haar hoop had gevestigd, het laat afweten”, aldus Zogby.
Wiskundig gezien heeft Clinton volgens hem bovendien „geen schijn van kans meer”, ook al benadrukte zij zelf dat de laatste zes Democratische voorverkiezingen „cruciaal” zullen zijn. „Onzin, ze kan Obama niet meer inhalen. Ze kan alleen hopen dat er tussen nu en de partijconventie komende zomer in Denver nog iets ontdekt wordt waarmee zij de onverkiesbaarheid van Obama zou kunnen aantonen”, meent Zogby. Zo niet, dan is het met haar kandidatuur gebeurd, want de uitslagen van dinsdag waren volgens hem „fataal” voor Hillary Clinton.
„Voor de verkiezing in Indiana lag Clinton in de opiniepeilingen lange tijd voor, maar Obama eindigde dinsdag bijna gelijk met haar. Verder hoopte zij dat zij Obama’s voorsprong in de peilingen in North Carolina zou kunnen wegwerken, om aan te tonen dat zij de sterkste kandidaat was. Obama heeft haar daar echter verpletterend verslagen. Ondanks alle recente problemen kwam Obama dinsdag sterk terug. En dat betekende het einde van de Clintoncampagne, wat voor draai haar aanhangers er nu ook aan proberen te geven”, aldus Zogby.
Sommige medewerkers van Clinton zagen gistermorgen een overwinning in haar verlies in North Carolina. „Hillary Clinton won daar een ruime meerderheid van de blanke stemmen, wat bewijst dat zij de sterkste kandidaat is om het in november op te nemen tegen de Republikein John McCain”, aldus Geoff Garin.
Democratisch partijstrateeg Peter Fenn is het daarmee volstrekt oneens: „Dat is precies het verkeerde soort argumenten, namelijk argumenten die de partij in raciale groepen opdelen. Dat kan ons fataal worden, als de zwarte kiezers die traditioneel overwegend Democratisch stemmen, zich daarom in november van ons afkeren.”
Clinton liet woensdag weten dat zij erop staat dat de Democratische kiezers van Florida en Michigan op de partijconventie in Denver vertegenwoordigd zijn. Zij won de voorverkiezingen in beide staten. Maar het partijbestuur heeft besloten beide staten uit te sluiten, omdat zij hun voorverkiezingen te vroeg hadden gepland. Geen enkele Democratische kandidaat voerde campagne in deze staten en Obama stond in Michigan zelfs niet op de kiesbiljetten. Eind deze maand beslist het partijbestuur over deze kwestie.
Maar zelfs als zij haar zin zou krijgen, wat volgens Fenn uitgesloten is, is zij met Florida en Michigan op zak niet meer in staat Obama in te halen. Daarom beginnen prominente vrouwen binnen de Democratische Partij Clintons trouwste aanhangers, de vrouwelijke kiezers, voorzichtig voor te bereiden op een einde van de Clintoncampagne. „Ik heb collega Clinton gebeld, want ik wil graag de strategie voor haar resterende campagne met haar bespreken”, aldus senator Dianne Feinstein woensdag. Zij is een van Hillary’s trouwste bondgenoten, maar liet wel weten „dat wij moeten oppassen dat de confrontaties binnen de partij ons geen parten gaan spelen in de algemene presidentsverkiezing in november.”
„De partij moet de zwarten binnenboord houden, maar ook de vrouwen aan wie Hillary een groot deel van haar succes te danken heeft”, aldus John Zogby. Zouden Obama en Clinton hun krachten daarom niet beter kunnen bundelen? „Als Clinton de Democratische presidentskandidatuur gewonnen had, was Obama als vicepresidentskandidaat ideaal voor haar geweest. Maar Obama pleit voor verandering van de politieke cultuur in Washington, waarvan Clinton -dat heeft zij in haar campagne laten zien- een uitgesproken vertegenwoordigster is. Het lijkt me daarom niet waarschijnlijk dat Obama Hillary als running mate kiest”, meent John Zogby.