Duits tekort dreigt grens te overschrijden
Het Duitse begrotingstekort dreigt dit jaar te stijgen tot boven de 3 procent. Dat zou een overschrijding betekenen van de grens die is afgesproken in het kader van het stabiliteitspact.
Europees commissaris Solbes (Economische en Monetaire Zaken) bevestigde deze ongunstige ontwikkeling woensdag na overleg met de Duitse minister van Financiën, Eichel. Die heeft hem meegedeeld dat de belastingopbrengsten in september aanzienlijk lager zijn uitgevallen dan geraamd. Mede daardoor zal de prognose dat het saldo over geheel 2002 uitkomt op 2,9 procent, waarschijnlijk in opwaartse richting moeten worden bijgesteld.
Volgens de spelregels van de EU treedt er bij het doorbreken van het plafond van 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) een procedure in werking die uiteindelijk kan resulteren in een forse boete. Als de regering in Berlijn erin slaagt volgend jaar een correctie naar beneden aan te brengen, hoeft zij echter weinig te vrezen.
Solbes meent dat Duitsland met zijn beleidsvoornemens op de goede weg zit. Uit de plannen die Eichel hem heeft voorgelegd, concludeert hij naar zijn zeggen dat de grootste lidstaat van de Unie vastberaden is het tekort vanaf 2003 terug te dringen. De coalitie van kanselier Schröder wil zich houden aan de recent in Europees verband vastgelegde bepaling dat uiterlijk in 2006 evenwicht op het overheidsbudget dient te zijn gerealiseerd.
Portugal ging in 2001 al in de fout met een verschil tussen uitgaven en inkomsten van 4,1 procent. Solbes acht in de lopende twaalf maanden een daling mogelijk, „mits alle toegezegde maatregelen correct worden uitgevoerd.” Gezien die positieve inschatting zal Lissabon voorlopig geen sanctie opgelegd krijgen.
De eurocommissaris toont zich bezorgd over de gang van zaken in Frankrijk. Daar blijft het saldo volgend jaar in de buurt van de 2,6 procent. Minister van Financiën Mer liet dinsdag weten dat hij pas in 2007, dus later dan de EU-regels voorschrijven, het tekort zal hebben weggewerkt. Parijs geeft voorrang aan het nakomen van de verkiezingsbeloftes om de belastingen te verlagen en de uitgaven voor onder meer defensie en veiligheid te verhogen.
Solbes zegt te beseffen dat de geringere economische groei dan eerder voorspeld veel landen voor problemen stelt bij hun begrotingsbeleid. „Er wachten op dit punt kritieke maanden”, zo benadrukte hij in Brussel. Over de noodzakelijke ombuigingen merkte hij op: „Ik weet dat die pijnlijk zijn, maar de historie leert ons dat elk alternatief gevaarlijk is voor de stabiliteit van de economie en de munt.”