Kerk & religie

Terug naar Katendrecht

Het is ruim dertig jaar geleden dat de Chinese CEME-gemeente in Rotterdam-Katendrecht van start ging. In 1986 verhuisde ze naar het centrum van de Maasstad. Binnen afzienbare tijd keert ze echter terug naar haar wortels, naar Katendrecht dus. Woensdagmiddagwerd de eerste paal geslagen voor een nieuw onderkomen.

Kerkredactie
7 May 2008 10:00Gewijzigd op 14 November 2020 05:49
ROTTERDAM – Aan de Maashavenkade in de Rotterdamse wijk Katendrecht komt het nieuwe onderkomen van de Chinese CEME gemeente in de havenstad (CEME staat voor Chinese Evangelical Mission Europe). Vorige week werden de fundamenten gelegd, woensdagmiddag ging
ROTTERDAM – Aan de Maashavenkade in de Rotterdamse wijk Katendrecht komt het nieuwe onderkomen van de Chinese CEME gemeente in de havenstad (CEME staat voor Chinese Evangelical Mission Europe). Vorige week werden de fundamenten gelegd, woensdagmiddag ging

Het huidige gebouw, aan de Boomgaardsstraat in Rotterdam-Centrum, is volledig uit zijn jasje gegroeid, zegt Mie Ling Tang-Wong. Samen met haar echtgenoot Wai Hong Tang is ze als voorganger aan de evangelische gemeente verbonden. „Tweeëntwintig jaar geleden zijn we vanuit Katendrecht verhuisd naar Rotterdam-Centrum. Maar het gaat niet meer, we hebben inmiddels meer dan 300 kerkgangers.”Van hen zijn er tachtig tot honderd onder de 18 jaar, zegt ze. „De gemeente is qua leeftijd redelijk verdeeld: we hebben daarnaast zo’n honderd senioren, en honderd mensen daar tussenin.”

Het nieuwe gebouw verrijst aan de Maashavenkade in Katendrecht. Vorige week werden de fundamenten gelegd; vanmiddag ging de eerste paal de grond in, wat vergezeld ging van een feestelijke ceremonie.

De kosten van het nieuwe onderkomen zijn begroot op 2,65 miljoen euro. De Rotterdamse Proper-Stok Groep heeft een subsidie verstrekt van 100.000 euro, aldus Mie Ling Tang, zodat de gemeente zelf nog 2,55 miljoen euro moet opbrengen. Deze wil het geld bij elkaar krijgen door onder andere de verkoop van het huidige gebouw. „Het is wel spannend. Maar we geloven dat als God wegen opent, Hij er ook voor zal zorgen dat de middelen er komen.”

De voorgangster schat het totaal aantal Chinezen in Rotterdam op 8000 tot 10.000. Daarvan gaan er volgens haar niet veel meer dan 800 „regelmatig naar een kerk.”

De havenstad telt vier Chinese gemeenten. De CEME-gemeente is aangesloten bij EMSI in Europe. Deze afkorting staat voor Evangelical Mission & Seminary International; een overkoepelende organisatie voor Chinese christenen in Europa. De gemeente is sterk op evangelisatie gericht. Op dit moment zijn er zeven EMSI-gemeenten in Nederland, waarvan die in Rotterdam de oudste is.

De voertaal in deze gemeente is het Kantonees. „Maar omdat steeds meer Chinezen alleen nog maar Nederlands spreken, beleggen we twee keer per maand Nederlandstalige diensten. We zingen dan liederen uit de Opwekkingsbundel, en lezen uit de NBG-vertaling. De laatste tijd komen er ook steeds meer Mandarijnsprekende mensen in de diensten. Voor hen wordt nu ook aparte vertaling geregeld.”

Katendrecht - de wijk heeft niet bepaald een beste naam. De wijk staat bekend om criminaliteit en prostitutie. „De gemeente Rotterdam heeft grote plannen met Katendrecht, heb ik begrepen, er moet veel nieuws ontwikkeld worden. Vandaar ook dat we subsidie krijgen van Proper-Stok. Maar verder: juist zo’n wijk biedt ons veel gelegenheid om te evangeliseren. Volgens mij wil God ons gewoon weer terug hebben op onze oude plek.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer