„Postbode Zaamslag deed burgerplicht”
In het stadhuis van Axel is zaterdag de door geweld omgekomen postbode herdacht. Burgemeester Lonink en de vrouw van postbode Herwegh voerden er het woord.
„Peter Herwegh deed niet meer dan zijn burgerplicht. Hij heeft de groep van twintig jongeren aangesproken op zijn gedrag, waar hun ouders in tekort zijn geschoten. Het heeft hem zijn leven gekost.” Dat zei burgemeester J. Lonink tijdens de persconferentie zaterdag. De 56-jarige postbode, die in het dorp bekendstond als Peter Post, overleed vrijdag aan de gevolgen van grof geweld in de nacht voor Koninginnedag.Een 16-jarige jongen uit Zaamslag en een 17-jarige Terneuzenaar werden als verdachten aangehouden. Volgens Lonink tipte het slachtoffer de politie al eerder die avond, en vertelde hij haar dat hij zelf iets aan de overlast zou proberen te doen.
Zaterdag woonden 200 dorpsbewoners de bijeenkomst in Axel bij, die belegd was door de burgemeester. Daar sprak Hedwig Herwegh, de weduwe, geëmotioneerd de aanwezigen toe. In een verklaring liet ze weten dat het de wens van Peter was om het persoonlijke niet bij de voorbije situatie te betrekken.
Het was zijn uitdrukkelijke wens dat dit hele gebeuren voor ieder een les mag zijn en zeker niet mag leiden tot vergelding. „Vergelding komt niemand ten goede, niet mijzelf, niet de dader, niet de familie van de dader en niet onze hele gemeenschap. Eerder moet er een les worden getrokken uit deze gebeurtenis en het moet een bijdrage worden aan verdraagzaamheid en tolerantie. Dan pas is Peter niet voor niets gestorven.” Daarna volgde een minuut stilte.
De weduwe benadrukte dat Peter geen stille tocht, geen gedenkteken en op de plaats van het drama geen bloemen wilde. Samen met haar twee zoons en dochter, stiefkinderen van Peter, haalde ze al neergelegde bloemen weg. „Peter wil dit absoluut niet.”
Lonink: „Hedwig is een sterke vrouw, die ondanks het onnoemelijke leed het ook kon opbrengen om bij de ouders van de mogelijke daders langs te gaan.” De bijeenkomst gaf een gevoel van saamhorigheid, en was volgens Lonink nodig. „We hebben in alle kernen te maken met probleemjongeren, maar deze extreme vorm van uitzinnig geweld is onverklaarbaar”, stelde Lonink vast. Hij beloofde binnen een halfjaar met een plan van aanpak te komen. Het leverde aan het slot van de bijeenkomst applaus op.
Vanavond houdt de PKN-gemeente een inloopavond voor jongeren.