Miljardenverlies voor GM
Het Amerikaanse autoconcern General Motors (GM) heeft zijn derde kwartaalverlies op rij geleden, onder meer door een staking bij een toeleverancier en eenmalige kosten bij voormalige dochterbedrijven. Het nettoverlies bedroeg 3,25 miljard dollar (2 miljard euro) vergeleken met een winst van 62 miljoen dollar vorig jaar. Dat maakte GM woensdag bekend.
GM moest in het eerste kwartaal een voorziening treffen van 1,45 miljard dollar wegens zijn resterende belang in de financieringsdochter GMAC. GMAC heeft veel last gehad van de crisis op de Amerikaanse hypotheekmarkt. Ook nam GM een last van 731 miljoen dollar voor herstructureringskosten bij het failliete Delphi. Die autotoeleverancier was vroeger een dochterbedrijf van GM.Ook een staking bij toeleverancier American Axle speelde GM parten. Door de twee maanden durende staking werd de productie bij een groot aantal GM-fabrieken ernstig verstoord, waardoor 800 miljoen dollar aan inkomsten verloren ging.
De omzet van GM ging met 1,6 procent omlaag naar 42,7 miljard dollar. Exclusief bijzondere posten kwam het verlies van GM uit op 350 miljoen dollar ofwel 62 dollarcent per aandeel. Dat is wel beter dan verwacht. Analisten gingen hier uit van een verlies per aandeel van 1,54 dollar.
GM, dat vorig jaar in een nek-aan-nekrace was verwikkeld met het Japanse Toyota Motor om de titel van ’s werelds grootste autofabrikant, verkocht in het afgelopen kwartaal 2,25 miljoen voertuigen wereldwijd, waarvan 64 procent buiten de VS. Een jaar eerder waren dat er nog 2,27 miljoen. Vooral in Oost-Europa en Azië verkocht GM meer auto’s. In Noord-Amerika daalde de verkoop met 10 procent. GM is het moederbedrijf van onder andere Chevrolet, Opel, Hummer, Cadillac en Saab.
Vorig jaar leed GM een recordverlies van bijna 39 miljard dollar, maar dat kwam vooral door boekhoudkundige aanpassingen. Het bedrijf uit Detroit heeft de afgelopen jaren veel last gehad van een almaar verder afzwakkende autoverkoop in de VS en hoge kosten. Om kosten te besparen, werden tienduizenden banen geschrapt en meer dan tien fabrieken gesloten.