Brood 10 procent duurder
Brood in de Europese Unie is in een jaar tijd gemiddeld 10 procent duurder geworden. Dat blijkt uit een vergelijking door de Europese Commissie van prijzen tussen februari vorig jaar en dit jaar.
De consument betaalt bovendien 15 procent meer voor melk, kaas en eieren. Vlees is 4 procent duurder geworden, terwijl de caissière 12 procent meer afrekent voor olie en vetten.De prijs van vooral brood is aanzienlijk harder gestegen dan theoretisch te verklaren is door de hogere graanprijs, zo blijkt uit een doorrekening van Brusselse prijsmodellen.
Theoretisch zou brood namelijk slechts 3 procent duurder moeten zijn dan een jaar geleden. „De verdergaande prijsstijging voor sommige producten kan ook veroorzaakt zijn door toegenomen kosten voor energie, transport of arbeid”, opperde een woordvoerder van EU commissaris Fischer Boel (Landbouw) dinsdag.
De woordvoerder zei dat de Europese Commissie waakzaam blijft. „Maar we geven niemand de schuld.”
De voedselprijzen zijn wereldwijd gestegen door tegenvallende oogsten, grotere vraag vanuit China en groeiende behoefte aan landbouwgewassen voor biobrandstof.
De duurdere voeding zorgt vooral voor problemen in arme landen. De Verenigde Naties waarschuwden vrijdag nog voor een „wereldwijde crisis” door de duurdere levensmiddelen. VN topman Ban Ki Moon wil direct maatregelen, om te voorkomen dat 100 miljoen mensen in hongersnood raken.
Meerdere politici in de EU willen het inmiddels kalmer aan doen met de biobrandstof. „Als we moeten kiezen, dan kunnen we beter produceren voor de mond dan voor de motor”, zei minister Verburg (Landbouw) deze maand bij beraad met EU
collega’s.