Binnenland

Huys ten Donck

Historie: In 1746 liet mr. Otto Groeninx van Zoelen Huys ten Donck bouwen. Rondom Rotterdam stonden in het verleden tientallen van dergelijke buitenplaatsen. Helaas zijn ze een voor een verdwenen: door havenaanleg, woningbouw, aanleg van grote wegen of gewoon omdat zo’n kostelijk bezit te kostbaar werd. Ook het Huys ten Donck is niet ongeschonden gebleven. Door de aanleg van de Deltadijk op het einde van de jaren zeventig is het bos aan de rivierzijde verdwenen. De nieuwe aanplant heeft dit nog niet kunnen vervangen.

29 April 2008 11:16Gewijzigd op 14 November 2020 05:47
Huys ten Donck. Foto RD, Anton Dommerholt
Huys ten Donck. Foto RD, Anton Dommerholt

Tussen 1765 en 1794 werd het omliggende park omgevormd van een Franse tuin met hoge hagen tot een Engels landschapspark. Het is een van de oudste parken in deze stijl van ons land. Op het landgoed staan nog een ruïne uit 1775 en een boerenwoning uit 1808.In het (vroege) voorjaar zijn er vele planten te zien, zoals winterakonieten, bosanemonen, stengelloze sleutelbloemen en gulden boterbloemen. Het park is met zijn ligging in dit dichtbevolkte gebied een belangrijk natuurmonument en daarom evenals het huis sinds 1979 beschermd.

Plaats: Ridderkerk

Aantal hectare: 22

Eigenaar: Familie Groeninx van Zoelen

Te bezoeken: Het park is alleen toegankelijk met wandelkaarten die voor 1 euro verkrijgbaar zijn bij het Natuur Milieu en Educatiecentrum, Kastanjelaan 27, Ridderkerk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer