KPN-topman oneens met kritiek op opties
KPN–topman A. Scheepbouwer vindt de ophef over zijn optieregeling „vervelend” en niet „erg feitelijk.” Het gaat volgens hem om „een normale zakelijke transactie.” Hij zei dit zondag op de televisie bij RTL5 in het programma Business Class.
Scheepbouwer (57) benadrukte dat de optieregeling zich over drie jaar pas uitbetaalt als hij er daadwerkelijk in is geslaagd het noodlijdende telecomconcern uit het slop te halen. De opties leveren hem geld op als de koers van het aandeel KPN dan boven de uitoefenprijs van 3,99 euro uitkomt. „Zonder succes is er geen beloning”, zei Scheepbouwer. Hij wees er ook op dat hij voor hetzelfde geld nog vijf jaar bij TPG had kunnen blijven.
Scheepbouwer trad in november officieel aan bij het noodlijdende telecomconcern als bestuursvoorzitter. Hij kwam van TPG, het postconcern, dat hij als bestuursvoorzitter succesvol heeft geleid.
Onlangs werd bekend dat hij een fors optiepakket had bedongen bij KPN dat hem over drie jaar afhankelijk van de koers van KPN vele miljoenen guldens zou kunnen opleveren. Zware kritiek viel hem ten deel. In de Tweede Kamer werd gesproken over exorbitante bedragen en over zelfverrijking. De vakbonden reageerden boos, temeer omdat de optieregeling naar buiten kwam kort nadat zij met KPN een akkoord hadden gesloten over het schrappen van 4800 banen.
Splitsing
Scheepbouwer noemde het vaste net de kern van KPN en wees suggesties om het vaste net te verkopen krachtig van de hand. „Dan kun je het bedrijf wel geheel uitverkopen.” Hij sloot niet uit dat KPN zich ooit splitst in een vast bedrijf en een mobiel bedrijf, zoals British Telecom dat onlangs heeft gedaan. Ook fusies zijn niet uitgesloten.
Deze opties komen eventueel in de toekomst aan de orde als KPN weer kan opereren vanuit een krachtige positie. „Als je buitengewoon zwak tegen de muur staat, komt iedereen langs”, merkte Scheepbouwer op. Hij zei het als een „geweldig leuke uitdaging” te zien om van KPN weer „een van de boegbeelden van de Nederlandse economie” te maken.