Buitenland

VN staken voedselhulp Gaza wegens brandstoftekort

De Verenigde Naties zijn donderdag gestopt met het geven van voedselhulp in Gaza. Door de Israëlische blokkade van de brandstoftoevoer naar het gebied kan de volkerenorganisatie er niet langer werken, aldus de VN.

ANP
24 April 2008 20:34Gewijzigd op 14 November 2020 05:47

De VN-organisatie Unwra gebruikt ongeveer 7000 liter brandstof per dag voor het uitdelen van voedsel aan zeker 650.000 Palestijnen in de Gazastrook. De Unrwa is de VN-organisatie die hulp geeft aan Palestijnse vluchtelingen.Gaza met ongeveer 1,5 miljoen inwoners heeft hevig te lijden onder het gebrek aan brandstof. Het transportsysteem ligt grotendeels plat en er zijn veel minder voertuigen op de weg. De vier universiteiten zijn gesloten en ziekenhuizen draaien niet meer volledig. Ook rijden er minder ambulances. Op veel plaatsen wordt het vuilnis al niet meer opgehaald en zijn de watertoevoer en riolering verstoord.

VN-topman Ban Ki-moon noemt de humanitaire situatie in de kuststrook zeer ernstig en vindt het blokkeren van de brandstoftoevoer door Israël onacceptabel. Israël beperkt de toevoer in een poging de Hamas-beweging, die Gaza in handen heeft, te dwingen een eind te maken aan de raketbeschietingen van Israël vanuit Gaza.

Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) beschikt over heel andere informatie. Volgens Israël is er wel brandstof geleverd, maar weigeren de Palestijnse machthebbers in Gaza er gebruik van te maken, aldus Verhagen. Als Unwra geen brandstof krijgt dan ligt dat volgens hem aan Hamas.

Nederland geeft dit jaar 5 miljoen euro voor humanitaire hulp in de Palestijnse gebieden en dringt al tijden aan op openstelling van de grenzen. Daarvoor moet Hamas wel meewerken. Aanvallen op grensovergangen, met name die op de brandstofoverslag bij Nahal oZ, belemmeren mogelijke vooruitgang op dit punt, aldus Verhagen en minister Koenders van Ontwikkelingssamenwerking in een reactie op vragen van GroenLinks. Ook omdat deze aanvallen en de voortgaande raketbeschietingen uiteraard kunnen leiden tot een reactie van Israël, terwijl juist die spiraal doorbroken moet worden, stellen zij.

Hamas heeft inmiddels te kennen gegeven bereid te zijn tot een bestand met Israël. De wapenstilstand zou moeten beginnen in de Gazastrook en later worden uitgebreid naar de Westelijke Jordaanoever. Voorwaarde voor het bestand is wel dat Israël de grensovergangen met Gaza weer openstelt en een einde maakt aan zijn militaire acties in de Gazastrook. Een bestand zou de brandstoftoevoer naar Gaza weer op gang kunnen brengen.

Israël heeft in een reactie gezegd bereid te zijn voor ’kalmte’ aan de grens met Gaza. Het land eist wel dat Hamas alle aanvallen stopt, een einde wordt gemaakt aan de raketbeschietingen op Israël vanuit Gaza en een halt wordt toegeroepen aan de smokkel van wapens naar Gaza.

Of het daadwerkelijk tot een bestand komt, is nog maar de vraag. Israëlische functionarissen toonden zich sceptisch over de kansen op een bestand. „We houden onze adem niet in", zei een functionaris. „We willen zeker niet dat Hamas een pauze krijgt om zich te versterken", voegde hij eraan toe.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer