„Zwijgrecht geldt niet voor verdachte arts”
Artsen die worden verdacht van strafbaar nalatig handelen mogen zich niet verschuilen achter hun medisch beroepsgeheim. De Hoge Raad moet uitspreken dat zij volledige openheid van zaken dienen te geven als sprake is van een fatale fout.
Dat stelt het in Rotterdam gevestigde Expertisecentrum Medische Zaken van het openbaar ministerie. Dinsdag zou de advocaat-generaal naar verwachting zijn advies aan de Hoge Raad bekendmaken in een geschil tussen het OM en het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.Kern van het geschil is de inbeslagname van twee medische dossiers door het OM in 2007. Justitie besloot daartoe nadat twee weduwnaren artsen van het ziekenhuis beschuldigden van nalatigheid rond de dood van hun partners.
De eerste vrouw bezocht op de dag van haar overlijden de EHBO en mocht na de behandeling weer naar huis. Daar werd ze opnieuw onwel. Ze overleed op weg naar het ziekenhuis. De andere vrouw overleed na een operatie door een gynaecoloog.
Het OM eiste in beide kwesties volledige openheid van zaken. In februari vorig jaar stelde de rechtbank het OM deels in het gelijk. In een van beide zaken kon het ziekenhuis, aldus de rechtbank, opheldering geven zonder de dossiers openbaar te maken. In de zaak van de vrouw die na het EHBO-bezoek onwel werd, was volgens de rechtbank de inbeslagname terecht. Appelzaken tegen deze inbeslagname worden zonder tussenkomst van een gerechtshof in behandeling genomen door de Hoge Raad.
Het advies van de advocaat-generaal is vertrouwelijk. Een woordvoerster van de Hoge Raad noemde openbaarmaking daarvan uitzonderlijk. „Meestal gebeurt dat alleen rond herzieningsverzoeken.”