Meer werkstress aan de horizon
Werken verandert. Stress neemt toe. Bepaalde ontwikkelingen op de arbeidsmarkt brengen grote psychosociale risico’s met zich mee. Uit onderzoeken blijkt dat 50 tot 60 procent van de verloren werkdagen te maken heeft met stress.
Het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk vreest dat het aantal mensen dat lijdt aan stressgerelateerde ziekten alleen maar zal stijgen.In 2005 had 22 procent van de werknemers last van stress, zo maakte het agentschap eerder dit jaar bekend. Hetzelfde rapport geeft aan dat de jaarlijkse economische kosten hiervan in de EU worden geschat op 20 miljard euro. De deskundigen die het onderzoek vastlegden, vertegenwoordigen dertien EU- landen, de VS en de Internationale Arbeidsorganisatie.
De organisatie noemt vijf hoofdoorzaken. Nieuwe -onzekere- arbeidscontracten vormen de eerste, vergrijzing de tweede: oudere werknemers zijn kwetsbaarder voor gevaren door gebrekkige werkomstandigheden dan hun jongere collega’s.
Een derde oorzaak is de toename van de werkdruk, met veel informatie, strakke deadlines en een hoge werksnelheid. Geweld en pesterijen vormen een volgend risico. Dat komt vooral voor in de zorg en in de dienstverlening.
Ten slotte blijkt de balans tussen werk en privéleven zoek. Vooral vrouwen -die nog steeds vaak een dubbele baan hebben: eerst aan het werk voor de baas, en dan thuis- hebben hier last van.
De website www.nuevenniet.com van het Fonds Psychische Gezondheid zegt dat er elke dag vijftig nieuwe arbeidsongeschikten door overbelasting bij komen. In totaal telt Nederland 300.000 wao’ers met psychische klachten. Bijna een derde van de klachten zou ontstaan door arbeidsconflicten. Horeca, onderwijs, gezondheidszorg en welzijnszorg scoren het hoogst qua stressrisico.