Kerk & religie

Diensten in Oezbekistan verstoord

In de stad Navoi in Oezbekistan is op zondag 6 april een godsdienstige samenkomst op gewelddadige wijze beëindigd, zo maakte Stichting Friedensstimme Nederland vrijdag bekend. Eerder, op zondag 16 maart, had in Moebarek, een stad in het zuiden van het land, eveneens een politie-inval plaats tijdens de eredienst.

Kerkredactie
18 April 2008 21:24Gewijzigd op 14 November 2020 05:45

Tijdens een gewone dienst op zondag 6 april, waarbij werd gebeden, gezongen en uit de Bijbel gelezen, werd de bijeenkomst plotseling onderbroken door beambten van de volksveiligheidsdienst, die met geweld de plaats van samenkomst bestormden. Zij doorzochten het gebouw. Geluidsdragers, Bijbels, liedboeken en geestelijke lectuur werden in beslag genomen.Alisjer Ravsjanovitsj Abdoellajev, een Oezbeek, vroeg de vertegenwoordigers van de overheid zich te legitimeren, wat zij weigerden. Ook een kopie van het opgemaakte proces-verbaal werd niet verstrekt. De aanwezigen werden op grove wijze naar buiten geduwd en met auto’s naar het politiebureau vervoerd. Daar vervloekte kapitein J. I. Ismailov de geloofsbelijdenis van de gemeente.

De plaats van samenkomst is eigendom van Abdoellajev, die zich direct beriep op zijn constitutionele rechten en op de grondwet, die vrijheid van geweten en van godsdienst garandeert.

Een woordvoerder van Friedensstimme wijst erop dat ook op andere plaatsen in Oezbekistan diensten worden verstoord. Daarbij is de werkwijze steeds hetzelfde: de politie en/of agenten van de geheime dienst dringen een gebouw binnen en verstoren de samenkomst, maken video-opnamen van alle bezoekers en nemen kerkelijke en persoonlijke eigendommen in beslag.

In Kazachstan werd in het dorp Novopoljakovka na vier rechtszittingen de evangelist Radzjan M. Bajsjigitov verboden gedurende een halfjaar enige godsdienstige activiteit te verrichten. Bajsjigitov is een Kazach en kwam twaalf jaar geleden vanuit de islam tot bekering. Na enkele jaren werd hij benoemd tot evangelist voor de Kazachse dorpen in de grensgebieden met China en Siberië. Door het ontstaan van groepjes gelovigen ontstaat er veel weerstand tegen de activiteiten van Bajsjigitov.

In 2003 bezocht hij Nederland en gaf hij in diverse gemeenten een getuigenis.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer