Buitenland

Rapporten VS: Oorlog in Irak ernstig debacle

De oorlog in Irak is voor Amerika een „ernstig debacle” in militair, diplomatiek en voor tal van militairen ook in persoonlijk opzicht. Dit is de sombere conclusie van twee gezaghebbende instituten die donderdag hun kritische analyses over Irak gepubliceerd hebben.

Van onze correspondent
18 April 2008 09:48Gewijzigd op 14 November 2020 05:45

De National Defense University lichtte in een uitgebreide studie de politiek-militaire situatie door. Dit is een researchinstituut van het ministerie van Defensie (Pentagon) en het rapport werd geschreven onder leiding van Joseph Collins, een voormalige topstrateeg van het ministerie samen met andere militairen en oud-militairen die betrokken waren bij de voorbereidingen van de invasie van Irak in 2003.Volgens Collins en zijn medewerkers heeft de recente troepenversterking de veiligheidssituatie in Irak verbeterd, maar niet zo verbeterd dat daardoor een stabiele politieke situatie gecreëerd werd zoals gepland was. Daardoor bestaat er „grote twijfel” over de uiteindelijke uitkomst van de oorlog in Irak. Een conclusie die lijnrecht ingaat tegen de optimistische verwachtingen die president Bush enkele dagen geleden verkondigde.

Het rapport is bijzonder kritisch over de „hooghartige wijze” waarop Bush en diens naaste medewerkers de oorlog planden. Vooral oud-minister van Defensie Rumsfeld krijgt ervan langs, omdat die de invasie plande zonder daarbij de hogere legerleiding te consulteren. Dit leidde tot ernstige „miscalculaties” waarvan de gevolgen vandaag de dag nog merkbaar zijn. In plaats van het hooghartige, unilaterale beleid waarvoor de regering-Bush koos, waren onderhandelingen en internationale diplomatie waardoor men het „verlies aan moreel gezag” van Amerika in de wereld volgens Collins had kunnen voorkomen, beter geweest.

Naast deze kritische analyse van de Defense University kwam het onafhankelijke researchinstituut Rand Corporation donderdag met een analyse van de schade die militairen hebben opgelopen die in Irak dienstdeden. Volgens deze organisatie lijden „minstens” 300.000 militairen of ex-militairen die in Irak vochten aan de fysieke en/of geestelijke gevolgen van de gevechtshandelingen waaraan zij werden blootgesteld.

Vooral het fenomeen van de bermbommen heeft in deze oorlog bijgedragen aan het voorkomen van lichte tot ernstige hersenbeschadigingen. Die leiden niet alleen tot fysieke problemen maar hebben ook posttraumatische stressstoornis (PTSD) tot gevolg. De Rand Corporation noemt de huidige opvang van deze problemen „onvoldoende” en schat dat een verantwoorde aanpak van deze problematiek Washington „miljarden dollars extra gaat kosten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer