CGB gewaarschuwd door deskundigen
Diverse deskundigen hebben om uiteenlopende redenen de Commissie Gelijke Behandeling afgeraden om de ruimte voor gewetensbezwaarde trouwambtenaren te schrappen. Desondanks wekt de commissie de indruk dat haar standpunt breed wordt gedragen.
Dat zei directeur Peter Schalk van de Reformatorisch Maatschappelijke Unie (RMU) vanmorgen. Hij was op 13 december aanwezig bij een ”expertmeeting” over het onderwerp ”gewetensbezwaarde trouwambtenaren”, op uitnodiging van de Commissie Gelijke Behandeling (CGB). Volgens de CGB zelf bestond het gezelschap uit „personen die werkzaam zijn bij gemeenten, ministeries, de vakbeweging, belangenorganisaties en personen afkomstig uit de rechterlijke macht en de wetenschap.”Volgens Schalk drongen diverse aanwezigen erop aan het onderwerp juist niet te benaderen zoals de commissie dat doet in haar deze week uitgebrachte advies. „Je moet niet de kant op willen dat de vrijheid van godsdienst wordt opgeofferd aan het recht om niet gediscrimineerd te worden. Ik onderbouwde die mening vanuit mijn geloofsovertuiging, anderen gebruikten daarvoor juridische argumenten”, aldus de RMU-directeur.
Het „stoort” Schalk dat de commissie in haar advies wel melding maakt van de expertmeeting, maar niet aangeeft dat de meningen tijdens de bijeenkomst verdeeld waren. „Daarmee ontstaat de indruk dat alle neuzen dezelfde kant uit stonden, terwijl dat bepaald niet het geval was.”
Ook Frank van Dalen van de homo-organisatie COC was aanwezig. Hij zei deze week op Radio 1 over het advies van de commissie: „We hebben lang voor deze koerswijziging gevochten. Er zijn veel gesprekken voor nodig geweest, maar de CGB heeft nu eindelijk het licht gezien.” RMU- directeur Schalk voelt zich door deze uitlatingen van Van Dalen „nog meer gebruikt” door de CGB. „Ze versterken mijn gevoel dat de commissie eerst een standpunt heeft ingenomen en er vervolgens argumenten heeft bijgezocht. Als dit het licht is, wordt het voor mij alleen maar donkerder.”
CGB-woordvoerder Marcel Scholten ontkent desgevraagd dat er op 13 december al sprake was van een advies. „Wij hebben als commissie willen praten met deskundigen over de belemmeringen waar we tegen aanlopen bij botsende grondrechten. Pas in februari dit jaar werd ons een oordeel gevraagd over de kwestie van een gewetensbezwaarde trouwambtenaar in de gemeente Langedijk. Ons advies hierover is afgelopen maanden geschreven en stond dus in december nog niet vast.”