Gehandicapt kind in bus heeft recht op begeleider
De gemeente Buren moet een oplossing zoeken voor het vervoer van verstandelijk gehandicapte kinderen die op weg naar school een begeleider nodig hebben. Dat bleek woensdag bij de Raad van State.
Als een gemeente besluit om verstandelijk gehandicapte kinderen naar school te vervoeren met een touringcar, dan dient ze ook te zorgen voor een-op-eenbegeleiding voor de kinderen die dat nodig hebben, zo gaf de raad aan.Buren vindt dat de ouders zelf maar mee moeten reizen met kinderen die dat nodig hebben. Met het kosteloos ter beschikking stellen van een bus met vijftig zitplaatsen is volgens de gemeente voldaan aan de verplichting om passend vervoer aan te bieden aan gehandicapte scholieren.
Drie ouderparen uit Eck en Wiel accepteerden het niet dat Buren vorig jaar vlak voor het nieuwe schooljaar overstapte op goedkoper vervoer naar de Cambier van Nootenschool in Tiel. In afwachting van hun rechtszaak bij de rechtbank in Arnhem reden ze zelf op en neer naar de school voor speciaal onderwijs. Dat kostte hen duizenden euro’s.
De rechtbank in Arnhem gaf de ouderparen van kinderen met het syndroom van Down vorig jaar gelijk. Buren legde zich daar niet bij neer en ging in januari bij de Raad van State in hoger beroep. Daar heeft de gemeente de zaak verloren, zo blijkt uit een woensdag bekendgemaakte uitspraak.
In de bus die de gemeente tot nu toe inzet zitten 34 leerlingen die naar verschillende scholen voor speciaal onderwijs in Tiel gaan. Aangekomen in Tiel stappen nog eens zestien leerlingen in, die vrijwel allemaal naar de Cambier van Nootenschool moeten.
De drie ouderparen uit Eck en Wiel willen geen gebruikmaken van de gratis bus. Hun kinderen raken van de kaart door alle drukte onderweg. Te veel prikkels is verkeerd voor ze. Vroeger bracht een klein busje ze naar Tiel. Dat voldeed wel, aldus de ouders. De gemeente heeft beloofd na te denken over een oplossing.