Zimbabwanen leggen werk niet neer
Slechts een klein aantal Zimbabwanen heeft dinsdag gehoor gegeven aan een oproep tot een nationale staking.
De oppositie deed de oproep omdat het hooggerechtshof in de hoofdstad Harare maandag haar verzoek verwierp om de kiesraad te dwingen de uitslag van de presidentsverkiezingen bekend te maken. Het hof vernietigde daarmee de hoop op een spoedig einde aan de politieke crisis in Zimbabwe.Ruim twee weken na de verkiezingen is er nog altijd geen uitslag, wat de geruchten voedt dat president Robert Mugabe tijd rekt om via fraude een tweede stemronde te bewerkstelligen en zijn partijaanhangers de gelegenheid te geven kiezers te intimideren. De politie heeft politieke bijeenkomsten verboden. Oppositiepartij MDC, die de zege claimt voor haar kandidaat Morgan Tsvangirai, riep Zimbabwanen dinsdag op net zolang thuis te blijven tot de uitslag wordt vrijgegeven. De oppositie wil alleen meewerken aan een tweede ronde van de presidentsverkiezingen als de internationale gemeenschap die verkiezingen organiseert.
Dinsdag kwam in de hoofdstad Harare ondanks de stakingsoproep het leven normaal op gang. De staatskrant The Herald noemde de staking illegaal en schreef dat de politie hard zou optreden tegen eenieder die aan de oproep gehoor zou geven. De regering zei dat de oppositie met de staking geweld wil uitlokken.
Veel Zimbabwanen gingen gewoon aan het werk. Ze hebben het geld hard nodig en de banen liggen in Zimbabwe niet voor het oprapen. Tachtig procent van de Zimbabwaanse bevolking is werkloos. „Ik moet mijn gezin voeden”, zei technicus Mudiwa, die dinsdag niet ging staken. „De oppositie zorgt niet voor brood op de plank.” „Ik heb gestemd en wil de resultaten weten, maar wat moet mijn gezin eten als ik thuis blijf?” zei een winkelier in de stad Bulawayo, waar alle winkels open waren.
De MDC probeerde de schijn nog op te houden door te verkondigen dat het „tevreden was dat velen aandacht aan de oproep tot staken hadden besteed.” De stakingsoproep zou echter slecht gecommuniceerd zijn en de vakbonden wisten niets van een staking. Intussen maken militante aanhangers van de regeringspartij zich op grote schaal schuldig aan geweld tegen oppositieaanhangers. Dat hebben de oppositie en mensenrechtenorganisaties gezegd. De Zimbabwaanse Advocaten voor Mensenrechten zei zeker 130 aanvallen op verkiezingswaarnemers te hebben opgetekend, de meeste in de afgelopen dagen. Er zijn 2 doden gevallen en 29 mensen zijn met ernstige verwondingen in het ziekenhuis opgenomen, aldus de organisatie.
De Zimbabwaanse oppositieleider Morgan Tsvangirai liet dinsdag via het Zuid-Afrikaanse dagblad The Star weten alleen te willen deelnemen aan een tweede ronde in de presidentsverkiezingen als dat gebeurt onder toezicht van de SADC-landen en internationale waarnemers.
Tot nu toe heeft de MDC-leider volgehouden dat hij niet wilde meedoen aan een tweede kiesronde -tussen hem en president Robert Mugabe- omdat hij in de eerste ronde Mugabe reeds had verslagen. Volgens onafhankelijke opiniepeilers klopt dat ook, alleen heeft hij niet de vereiste meerderheid behaald om een tweede ronde te kunnen voorkomen.
Tsvangirai heeft verder scherpe kritiek geuit op de uitspraken van de Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki, die stelt dat er geen sprake is van een crisis in Zimbabwe. „Als er geen crisis was, waarom moest de SADC dan een buitengewone vergadering bijeenroepen? Moeten er soms eerst lichamen in de straten van Harare liggen voordat ze erkennen dat er een crisis gaande is?”