Buitenland

Hooggerechtshof Zimbabwe verwerpt verzoek oppositie

HARARE – Het Zimbabwaanse hooggerechtshof heeft het verzoek van de politieke oppositie om de kiesraad te dwingen de uitslag van de presidentsverkiezingen bekend te maken, verworpen. Daarmee wordt de politieke crisis in Zimbabwe voor onbepaalde tijd verlengd.

Buitenlandredactie
14 April 2008 15:25Gewijzigd op 14 November 2020 05:44
Een verkiezingsposter van de Zimbabwaanse presidentskandidaat Morgan Tsvangirai in de straten van Harare. Foto EPA
Een verkiezingsposter van de Zimbabwaanse presidentskandidaat Morgan Tsvangirai in de straten van Harare. Foto EPA

Ruim twee weken na de verkiezingen is er nog altijd geen uitslag, wat de verdenking van de oppositie voedt dat president Robert Mugabe tijd rekt om via fraude een tweede ronde te bewerkstelligen en zijn partijaanhangers gelegenheid te geven kiezers te intimideren. De oppositionele MDC claimt de zege voor haar kandidaat Morgan Tsvangirai.De kiescommissie maakte de uitslagen van de parlements en gemeenteraadsverkiezingen –die gelijk met de presidentsverkiezingen op 29 maart werden gehouden– wel vrij snel bekend, maar zei de bij de presidentsverkiezingen uitgebrachte stemmen eerst te willen controleren omdat er sprake zou zijn van enkele ongerijmdheden. Het hooggerechtshof zei uitstel om die reden te kunnen aanvaarden en oordeelde dat de kiescommissie daarmee de wet niet heeft overtreden.

MDC woordvoerder Nelson Chamisa zei dat de partij haar aanhangers oproept dinsdag weg te blijven van het werk. De MDC heeft zich de laatste weken onthouden van grote protestacties. Politieke bijeenkomsten zijn door de regering verboden.

„Het is een zeer droeve dag in Zimbabwe”, zei MDC advocaat Andrew Mahonie. Het hof heeft de kiescommissie carte blanche gegeven, zei hij, door geen uiterste datum te noemen waarop zij de uitslag bekend moet maken.

Regeringswoordvoerder Bright Matonga zei dat de uitspraak de juiste is, omdat de kiescommissie nu tijd krijgt voor een gedegen controle van de uitslagen. Dat het hof vooringenomen zou zijn tegen de oppositie, wees hij van de hand met het argument dat de oppositie zelf naar het hof is gestapt, in de kennelijke verwachting dat het een onpartijdig oordeel zou geven.

Het kantoor van de kiescommissie is sinds vorige week gesloten. Het nakijken van de stemmen gebeurt elders, liet de commissie weten. Maar volgens de oppositie en rechtengroepen gebeurt er helemaal niets. „Naar wij hebben begrepen is de verificatie nog helemaal niet begonnen”, zei Irene Patras, hoofd van Zimbabwaanse Advocaten voor Mensenrechten, in Zuid Afrika tegen verslaggevers. Als er al een centrum voor het controleren van de stemmen is ingericht, zei zij, dan zijn daar alleen mensen bij van de regeringspartij ZANU PF. „De politieke partijen hebben te horen gekregen dat zij geen deel mogen uitmaken van het proces.”

Volgens de officiële uitslagen van de parlementsverkiezingen raakte Mugabes partij voor het eerst in de geschiedenis haar meerderheid kwijt. Maar ook daar probeert de regeringspartij verandering in te brengen. Verkiezingsfunctionarissen stemden erin toe de uitslagen van 23 districten, op 1 na allemaal gewonnen door de oppositie, over te tellen. De hertelling, die voor zaterdag is gepland, hoeft maar een aantal van de districten op naam te brengen van de Mugabes ZANU PF om de uitslag om te keren.

Dinsdag moet de rechter zich uitspreken over een verzoek van de oppositie om de hertelling te verbieden.

Tsvangirai was maandag voor politiek overleg in Zuid Afrika. De Zuid Afrikaanse president Thabo Mbeki zei afgelopen weekend nog dat er geen sprake is van een crisis in Zimbabwe en regionaal overleg waarbij hij aanwezig was leverde zo goed als niets op, maar sommige leden van Mbeki’s Afrikaans Nationaal Congres oefenen naar verluidt druk op de president uit om Mugabe harder te gaan aanpakken.

De MDC gaf maandag voorbeelden van intimidatie door militante aanhangers van de regeringspartij. In het noordoostelijke district Mutoku sloegen tientallen dorpelingen op de vlucht na plunderingen en brandstichting, zei de partij in een rapport. Gewapende mannen vielen het huis binnen van een vrouw die campagne had gevoerd voor de MDC en sneden haar in haar armen terwijl ze haar verhoorden. Medisch personeel in het ziekenhuis van Harare zei een aantal mensen te hebben behandeld voor gebroken botten, snijwonden en zware kneuzingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer