Buitenland

Zimbabwe gaat deel stemmen hertellen

In Zimbabwe wordt een deel van de stemmen van de omstreden verkiezingen van eind maart herteld. De oppositie van het Afrikaanse land reageerde woedend en kondigde juridische stappen aan. Zij vreest door gesjoemel alsnog de verkiezingen te verliezen.

Buitenlandredactie
14 April 2008 09:53Gewijzigd op 14 November 2020 05:44

De kiescommissie wil zaterdag in 23 van de 210 kiesdistricten de stemmen laten hertellen die op 29 maart zijn uitgebracht tijdens de presidents- en parlementsverkiezingen. Een functionaris benadrukte dat niet overal de stemmen worden herteld, zoals staatsmedia eerder zondag hadden gemeld.In de betreffende 23 kiesdistricten waren klachten ingediend over mogelijke onregelmatigheden. In 22 gevallen maakte de regeringspartij ZANU-PF van president Robert Mugabe bezwaar, in 1 geval de Beweging voor Democratische Verandering (MDC) van oppositieleider Morgan Tsvangirai.

Volgens tot nu toe bekende resultaten won de oppositie de parlementsverkiezingen met nipt verschil. De partij van Tsvangirai claimt ook de overwinning bij de presidentsverkiezingen. De uitslag daarvan is nog niet bekendgemaakt, wat de oppositie een doorn in het oog is. Zij vreest geknoei met de uitslagen.

„Wij hebben al gezegd dat wij geen hertelling zullen accepteren, want voor ons zou dat betekenen dat wij vervalste uitslagen zouden accepteren. Zij hadden de stembussen twee weken onder hun hoede en moeten die hebben volgestopt met stemmen voor zichzelf”, reageerde een woordvoerder van de MDC.

De partij stelde een dag eerder al dat president Mugabe met steun van de militairen eigenlijk een soort coup heeft gepleegd om aan de macht te kunnen blijven. De militairen zouden de macht hebben overgenomen.

De Zimbabwaanse minister van Informatie, Sikhoanyiso Ndlovu, reageerde afwijzend. In een interview met de krant The Sunday Mail zei hij dat het leger er is om de bevolking te beschermen en dat Zimbabwe niet door „een militaire junta” wordt geregeerd. Hij stelde ook dat het leger niet zal worden ingezet tegen burgers naar aanleiding van de onenigheid tussen de regering en de MDC over de uitslag van de verkiezingen.

Een samenwerkingsverband van veertien landen in zuidelijk Afrika, de SADC, riep Zimbabwe op de uitslag van de presidentsverkiezingen „spoedig” bekend te maken. Na een spoedberaad van dertien uur over Zimbabwe in buurland Zambia stelde de regionale top gistermorgen vroeg dat alle partijen de uitslag van de presidents- en de parlementsverkiezingen dienen te accepteren. Verder werd Mugabe opgeroepen voor de veiligheid in Zimbabwe te zorgen, mocht het tot een tweede ronde van de presidentsverkiezingen komen. De president zelf ontbrak bij het overleg.

De top eindigde na een nachtelijke marathonzitting rond vijf uur ’s ochtends. Naar verluidt was er onenigheid over de vraag of de situatie in Zimbabwe een crisis moet worden genoemd.

„Er is helemaal geen crisis”, zei de Zambiaanse minister van Buitenlandse Zaken Kabinga Pande na afloop op vragen van journalisten. De Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki zal op verzoek van de SADC-top zijn bemiddelingsmissie in Zimbabwe voortzetten. Ook volgens hem is van crisis geen sprake.

Westerse landen, de Verenigde Naties en regionale kerkelijke organisaties en mensenrechtengroepen hadden gehoopt dat de SADC zou eisen dat de verkiezingsuitslag eindelijk bekend wordt gemaakt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer