Kerk & religie

PKN akkoord met oecumenenota

De generale synode van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) heeft vrijdag in Lunteren ingestemd met het rapport ”Meegaan in de beweging van de Heilige Geest”. Veel synodeleden waren echter kritisch over de nota, waarin het oecumenische beleid van de kerk staat uitgestippeld.

Kerkredactie
11 April 2008 21:47Gewijzigd op 14 November 2020 05:44

De Protestantse Kerk gaat zich de komende jaren inzetten voor de oprichting van een beraad van kerken, waar alle christelijke kerken en groeperingen in Nederland elkaar informeel kunnen ontmoeten. Wel zegt het kerkverband een „betrouwbare partner” van de Raad van Kerken in Nederland te willen blijven.De PKN gaat zich ook bezinnen op de herinrichting van wereldwijde oecumenische netwerken. Als het aan haar ligt, krijgt de Wereldraad van Kerken op termijn een andere functie. De organisatie moet geen bundeling van individuele lidkerken vormen, maar confessionele en regionale verbanden bijeenbrengen. De PKN wil verder haar contacten in Europa versterken vanwege de bezinning op specifiek ”westerse” vragen.

De synode nam de oecumenenota aan met 80 stemmen voor en 56 tegen. Veel synodeleden waren kritisch over het beleidsdocument. Ds. I. Fritz, presidente van de evangelisch-lutherse synode, noemde de nota „uitermate onduidelijk en vaag” in zijn theologische begrippen. Ze vindt het „heel bevreemdend” dat de lutherse synode nooit is gevraagd aan de nota mee te werken.

Ds. Fritz: „De nota zal herschreven moeten worden. Maar hoe? Waarom niet zoals in andere landen, waar de bezinning op de synode plaatsvindt en daarna de bijdragen uit toespraken en workshops worden samengevat in een notitie?”

Kritiek op de theologische doordenking van de oecumene kwam er ook van ouderling S. Hiebsch. Ze vroeg om aandacht voor de plaats van de Heilige Geest in de oecumene. „Zoals er nu in de nota over de heilige Geest wordt gesproken, doet me dat meer denken aan een New Age-achtige geest.” Ze pleitte ervoor Geest en Woord dicht bij elkaar te houden.

Andere synodeleden noemden het een gemis dat de nota zo weinig aandacht besteedt aan de plaatselijke oecumene.

Ds. P. Verhoeff (Alkmaar) vroeg de synode haar „pijn” uit te spreken over het feit dat de Rooms-Katholieke Kerk de PKN niet formeel als kerk erkent. Het moderamen moet de Rooms-Katholieke Kerk aanspreken op haar „monopolistische” houding, vindt de predikant.

Scriba dr. B. Plaisier beloofde „grote aandacht” te geven aan hernieuwde gesprekken met de Rooms-Katholieke Kerk. „Er is de afgelopen veertig jaar ongelooflijk veel bereikt”, zei hij. „Maar wat vanuit Rome wordt gezegd, geeft ook aan dat er nog heel grote verschillen zijn. A. A. van Ruler heeft gezegd: De grote theologische vragen liggen in de relatie tussen rooms-katholieken en protestanten. Over de doop, de kerk, de apostolische successie, de ambten.”

De synode besloot haar houding tegenover de Rooms-Katholieke Kerk opnieuw te doordenken. Zij vindt dat de Nederlandse bisschoppen parochies de ruimte moeten geven voor „zinvolle” contacten met onder meer de protestantse gemeenten.

Halverwege de middag stelde ds. J. Fischer, lid van de commissie van rapport, voor de bespreking over de oecumenenota te stoppen. Die zou dan herschreven kunnen worden naar aanleiding van de kritiek vanuit de synode. Zijn ordevoorstel vond met 63 stemmen voor en 76 stemmen tegen echter onvoldoende steun.

url verwijzing web (u689(refdag.nl voor een uitgebreidere versie van dit artikel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer